09 20 okt. '24

Nieuwe namen Videodroom 2019

Pancarte jozefvanwissem
Nieuws 25 jun. 2019
Op ruim honderd dagen van de opening van Film Fest Gent 2019 lost Film Fest Gent samen met kunstencentrum Vooruit enkele nieuwe namen voor VIDEODROOM. Dat is de reeks concertavonden waarop topmuzikanten, zwevend tussen diverse genres, live nieuwe composities spelen bij films en projecties.

Na een succesvolle editie in 2018 slaan Vooruit en Film Fest Gent in oktober opnieuw tien dagen lang de handen in elkaar. Tijdens de hele periode van het festival loopt in Vooruit VIDEODROOM.

Een nieuwe naam die als muziek in de oren klinkt, is CURL. Dat is een in Londen opererend collectief met het trio Brother May, Coby Sey en Mica Levi - of Micachu - achter het stuur. Dat kruim van de Londense underground zal een live performance brengen op hun kortfilm Mayonnaise, Corn on the Cob and My Car. Levi is bekend om haar werk met de band The Shapes (nu Good Sad Happy Bad) en filmmuziek voor Under the Skin (2013) en Jackie (2016), in 2016 nog te zien tijdens Film Fest Gent. Voor de soundtrack van die laatste film werd ze als eerste vrouw in bijna 20 jaar genomineerd voor een Oscar.

Ook de Nederlandse minimalistische filmcomponist Jozef Van Wissem is van de partij. Samen met regisseur Jim Jarmusch (Stranger Than Paradise (1984), Down By Law (1986), Broken Flowers (2005),...) maakte hij vier albums en won hij een Cannes Soundtrack Award voor de soundtrack van Jarmusch’ Only Lovers Left Alive (2013). Van Wissem zal tijdens VIDEODROOM zijn nieuwste project voorstellen: een live score bij de wondermooie stille film The Dying Swan (1917) van de Russische filmmaker Yevgeni Bauer.

Tot slot stelt op VIDEODROOM ook Camae Ayewa, alias Moor Mother, in Belgische première haar nieuwe project voor: The Great Bailout, een vurig pleidooi waarin live performance en film screening gemixt worden en waarvoor ze de hulp inriep van het London Contemporary Orchestra, dat onder meer de soundtrack kleurde van topfilms als There Will be Blood (2007) en Phantom Thread (2017) van Paul Thomas Anderson.

Zij vervoegen de al eerder geloste projecten van de line-up: zo komen Alien, de veertigjarige legendarische sciencefictionklassieker en Salomé, de verfilming van het gelijknamige controversiële toneelstuk van Oscar Wilde, tijdens VIDEODROOM tot leven via live performances.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?