11 22 okt. '22

Nicolas Karakatsanis winnaar Jo Röpcke Award 2012

14 okt. 2012

Nicolas Karakatsanis is de winnaar van de Jo Röpcke Award 2012. Die prijs, genoemd naar de legendarische filmcriticus Jo Röpcke, wordt elk jaar door Knack Focus uitgereikt tijdens het filmfestival van Gent en gaat naar een man of vrouw die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd tot het succes van de Vlaamse cinema.

Karakatatsanis is cameraman en werkte als 'director of photography' voor onder meer Linkeroever van Pieter Van Hees, Rundskop van Michaël Roskam en de Amerikaanse remake van Loft van Erik Van Looy. De Jo Röpcke Award wordt toegekend sinds 2008, en ging in het verleden al naar Fien Troch, Felix Van Groeningen, Gust Van den Berghe en Nicolas Provost. Het is de eerste keer dat een cameraman bekroond wordt en dat is een statement, zegt Dave Mestdach, filmrecensent van Knack Focus. 'Een film is een groepswerk maar als het resultaat in de zalen komt, gaat de meeste aandacht naar de regisseur en de acteurs. De bloei van de Vlaamse cinema in de laatste jaren is echter even veel te danken aan de getalenteerde mensen die in hun schaduw werken. Zoals Nicolas, die met zijn heel eigen stijl zijn stempel heeft gedrukt op alle films waarvoor hij het camerawerk deed.' Karakatsanis is vereerd met de prijs, 'maar tegelijk ook verrast', zegt hij. 'Ik heb immers het gevoel dat mijn carrière nog moet beginnen.' De uitreiking van de Jo Röpcke Award vond plaats tijdens de jaarlijkse Knack Focus Festivaldag in Gent; Karakatsanis kon er niet bij zijn omdat hij bezig is met opnames in de Verenigde Staten. Regisseur Pieter Van Hees, die binnenkort weer samenwerkt met de cameraman voor de opnames van Waste Land, nam de award in zijn plaats in ontvangst.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.