09 20 okt. '24

'Monos' van Alejandro Landes wint de Explore Zone Award

Jdb filmfestival 2019 6 of 11
Nieuws 18 okt. 2019
Woensdag won 'Monos' de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design, donderdag valt de mysterieuze thriller van regisseur Alejandro Landes alweer in de prijzen op Film Fest Gent: 'Monos' haalt de Explore Zone Award binnen.

De Explore Zone Award wordt jaarlijks uitgereikt door een vijfkoppige Explore Zone-jury, die dit jaar bestaat uit Geertrui De Vijlder, Mathilde Luijten, Sander Misplon, Marijn Claeys en Emiel Vandekerckhove, allen tussen de 18 en 26 jaar oud. Zij keken tijdens deze festivaleditie naar vijftien films die geselecteerd waren voor het Explore Zone-parcours. Vandaag/donderdag hebben ze 'Monos' aangeduid als winnaar van de Explore Zone Award.

Dankzij deze prijs kan 'Monos' in aanloop naar de Belgische release rekenen op een mediacampagne ter waarde van bijna €35.800 op Studio Brussel en in De Morgen, Knack Focus en UniversCiné.

'Monos' volgt acht tieners die in een onherbergzaam landschap in Zuid-Amerika een paramilitaire training krijgen. Deze commando's zijn de 'monos' en werken voor een niet-gespecificeerde organisatie waarvoor ze een al even mysterieuze opdracht uitvoeren. Nadat hun trainer hen verlaat, moeten ze zorg dragen voor de twee wezens die aan hen zijn toevertrouwd: Shakira, een niet altijd even gehoorzame melkkoe, en een Amerikaanse gijzelaar. Maar de cohesie binnen het achttal is broos: machtsspelletjes, pesterijen en samenzweringen vallen niet te vermijden, zeker niet wanneer ze de jungle intrekken...

De jongerenjury was erg onder de indruk:

"'Monos' is uitdagend, spannend en nieuw. Een film die ongegeneerd esthetisch durft te zijn, geil, lijfelijk en sprookjesachtig tegelijkertijd. Door het verhaal geen uitgesproken tijd en plaats te geven, krijgt de film iets mythisch. Wanneer al het vertrouwde wegvalt en enkel het oergevoel overblijft, worden grenzen en labels overbodig. Het tribale krijgt de bovenhand en zorgt voor een roes die geen onderscheidt maakt tussen leeftijd, sekse of andere culturele conventies. Door de poëtische cinematografie wordt de film meer dan een coming-of-ageverhaal. Ook de soundtrack mag niet vergeten worden. Hij versterkt met gemak de emotionele ups en downs, van lieflijk naar gewelddadig binnen één scène."

Alejandro Landes liet alvast weten dat hij zeer verheugd is met de Award:

Scenarioprijs

Naast de winnaar van de Explore Zone Award werd vanavond ook de Visser-Neerlandia Scenarioprijs uitgereikt. Die gaat dit jaar naar Matthijs Bockting voor zijn scenario 'HOUT'. De jury noemt 'Hout' "een scenario dat zowel kan ontroeren als choqueren. Een goed uitgewerkt verhaal met een magisch-realistische toets dat boeiend blijft door zijn interessante schriftuur en psychologische uitwerking."

De twee prijzen werden uitgereikt voor de vertoning van de debuutfilm 'Cleo' van Eva Cools, die in 2016 overigens de Visser-Neerlandia Scenarioprijs won voor het scenario van 'Cleo'.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?