09 20 okt. '24

'Love is Not An Orange' naar het MoMA

Love is not an orange still
Nieuws 15 feb. 2023
De documentaire Love is Not An Orange van Otilia Babara is uitgenodigd voor Documentary Fortnight, het internationale festival voor non-fictie en hybride films van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Het vindt plaats van 22 februari tot 5 maart 2023.
Love is not an orange still 3

Love is Not An Orange is de eerste lange documentaire van de in Brussel gevestigde Moldavische Otilia Babara. Het is een gevoelige film over een generatie meisjes die in Moldavië opgroeiden in de afwezigheid van hun moeders. Die trokken na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in de jaren negentig als economische migranten naar het Westen.

Tussen de moeders en de achtergebleven kinderen vond er een haast rituele uitwisseling plaats. Moeders zonden geld en goederen naar huis terwijl de kinderen in ruil daarvoor video’s opstuurden. Het intieme homevideo-archief vormde de basis voor deze film. Dat toont de kwetsbaarheid van familiebanden die ontstaan bij een noodgedwongen gescheiden leven.

Love is not an orange still 2

Love is Not An Orange ging vorig jaar op DOK Leipzig in wereldpremière en won nadien de Silver Eye Award op het Tsjechische documentaire festival Ji.hlava. In Trieste werd de film bekroond met de Central European Initiative Award (CEI), een prijs voor films over interculturele dialoog en de hedendaagse realiteit in Europa.

Het Doc Fortnight Festival van MoMA werd in 2001 opgericht en vertoont elk jaar een selectie van internationale, innovatieve documentaires van gevestigde en opkomende filmmakers over actuele thema’s.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?