09 20 okt. '24

Lancering eerste Nederlandstalige boek over filmgeschiedenis op FFG2022

Cover FILM E boek
Nieuws 29 sep. 2022
Eindelijk een Nederlandstalig boek dat je loodst door meer dan 130 jaar filmgeschiedenis, van de eerste magische 'bewegende' foto's tot de nieuwste technische ontwikkelingen. Tijdens Film Fest Gent 2022 wordt tijdens de FFG Talkies op donderdag 13/10 om 12u30 het eerste Nederlandstalige boek over filmgeschiedenis aan het publiek voorgesteld. Prof. Kevin Smets (VUB), auteur van het boek, gaat in gesprek met Stijn Coninx.
Cover FILM E boek

Het boek Film: een geschiedenis is een pleidooi voor een open en inclusieve blik op de filmgeschiedenis. Niet-westerse cinema en thema’s als discriminatie, seksisme en kolonialisme komen ruim aan bod. Waren stille films wel écht stil? Waarom kennen we zo weinig vrouwelijke filmmakers? En wat hebben video’s op YouTube en TikTok gemeen met de eigenzinnige filmmakers van de nouvelle vague in de jaren 1960?

Deze en nog veel andere vragen krijgen een antwoord in Film: een geschiedenis. Het boek loodst je door meer dan 130 jaar filmgeschiedenis, van de eerste magische ‘bewegende foto’s’ tot de nieuwste technische ontwikkelingen. In dit verhaal komen techniek, industrie, kunst en politiek elkaar voortdurend tegen. Daarnaast getuigen twaalf experts (van animatielegende Raoul Servais tot actrice, scenariste en regisseur Hilde Van Mieghem) over hun persoonlijke sleutelmoment in de filmgeschiedenis.

Dit boek is zowel een inleiding voor de nieuwsgierige beginner als een grondige opfrissing voor de doorwinterde cinefiel. Maar bovenal is het een liefdesverklaring aan een oud maar springlevend massamedium.

Een beperkte oplage van Film: een geschiedenis zal verkrijgbaar zijn tijdens de 49ste editie van Film Fest Gent, bij boekhandel Walry (vlakbij Kinepolis, Zwijnaardsesteenweg 6, Gent) en via www.aspeditions.be.

Praktisch

De Talkies met Kevin Smeets en Stijn Coninx gaat door op donderdag 13 oktober om 12:30 in het Film Fest Café.

Heb je vragen, opmerkingen of wens je meer informatie?

Kevin Smets is sinds 2017 professor media en cultuur aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel, waar hij het vak Filmgeschiedenis doceert. Hij is van opleiding historicus en behaalde aan de Universiteit Antwerpen een doctoraat in de Filmstudies en Visuele Cultuur. Hij is co-directeur van de onderzoeksgroep Echo: Media, Culture & Politics. Zijn onderzoek focust op de sociale en politieke aspecten van film en visuele cultuur, met diverse projecten rond migratie, diversiteit en grenzen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?