09 20 okt. '24

Kortfilmfestival Leuven 2019 gaat op VOD tour

Da yie anthony nti
Nieuws 20 mei 2020
Leuven Kort en Dalton distribution slaan de handen in elkaar, maken twee kortfilmcompilaties en gaan on tour.

Met een verzameling prijswinnaars en publiekslievelingen gaat het Leuvense Kortfilmfestival 2019 vanaf 22 mei op VOD tour. In twee compilaties van 5 kortfilms wordt een “round-up gemaakt van de beste, meest verrassende en meest besproken kortfilms uit alle hoeken van de wereld”. Dalton Distribution pikt een aantal van die kortfilms op voor zijn catalogus en brengt die later uit op DVD, VOD en TV. En in de filmzalen wanneer die terug opengaan.

'Da Yie'

Op de eerste compilatie van Kortfilmfestival on tour staat onder meer ‘Da Yie’ van Anthony Nti. ‘Da Yie’ vertelt het verhaal van een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen maar hij twijfelt aan de bedoelingen van zijn opdrachtgevers en raakt bezorgd over de toekomst van de kinderen. Nti draaide zijn film in zijn geboorteland Ghana.

[IMG]

‘Da Yie’ ging in wereldpremière op de studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent en won er de publieksprijs. Daarna ging de film naar Leuven Kort en werd er bekroond als beste Vlaamse kortfilm. De kers op de taart kwam er in Clermond-Ferrand waar ‘Da Yie’ de grote prijs won op het belangrijkste festival van de korte film.

Wildcard

Ook ‘Gyre’ van Charlotte Lybaert nam deel aan de studentenkortfilmcompetitie maar de film waarin een meisje op zoek gaat naar haar identiteit viel er naast de prijzen. In Leuven kreeg Charlotte Lybaert wel de prijs voor het beste debuut en had de jury het over “een intense sfeer van jeugd en verlangen”. ‘Gyre’ leverde Charlotte Lybaert daarenboven een VAF Wildcard op voor fictie.

[IMG]

Veelbelovend

‘Carrier’ van Marijn Grieten won in Leuven de publieksprijs voor de beste Vlaamse animatiefilm en gaat over een reusachtige robot die uit de permafrost ontwaakt en bij zijn tocht over berg en dal in aanraking komt met een klein vogeltje. Dat doet iets met deze versie van ‘The Iron Giant’. Deze veelbelovende animatiefilm was al onderdeel van de wereldwijde kortfilmcompilatie My Darling Quarantine. Nog op de eerste compilatie ‘Holiday’ van Michiel Dhont, de openingsfilm van Leuven Kort. En tot slot de jury en publiekswinnaar van de Europese competitie ‘The Tent’ van Rebecca Figenschau een familiefarce met Noorse bijtende humor.

Veerle Baetens

De tweede kortfilmcompilatie gaat van start met ‘Une Soeur’ van Delphine Girard met Veerle Baetens in de hoofdrol. Deze Oscar genomineerde spannende film dateert al van 2018 en is op waargebeurde feiten gebaseerd. Vanuit een auto probeert een vrouw een hulplijn te bereiken zonder dat de chauffeur naast haar dat doorheeft. Zij is in nood en doet alsof ze een telefoongesprek voert met haar zus. Veerle Baetens schittert als de vrouw die de hulplijn bemant.

[IMG]

Absurd

In ‘Graven’ trekt Tom Audenaert naar het strand en graaft er een put. Die wordt alsmaar dieper en velen vragen zich af waarom hij graaft en graaft. Tijs Torfs won met zijn absurde humor in Leuven de publieksprijs voor de beste Vlaamse fictiefilm. Nog meer absurde humor steekt er in ‘#YouToo’ van Björn Pinxten en Jenne Decleir. ‘Meander’ van Dayo Clinckspoor is van een totaal andere tonaliteit want in deze kortfilm nemen een vader en zijn twee kinderen afscheid van hun overleden moeder. De intimistische film over rouwen en afscheid nemen speelt zich af tussen zonsopgang en zonsondergang. Op Leuven Kort won hij de persprijs.

[IMG]

In ‘Melanie’ van Jacinta Agten gaat het titelpersonage op zoek naar haar biologische vader. Ze meent die te herkennen in Patrik maar of dat een match oplevert? ‘Melanie’ was vorig jaar geselecteerd voor de Short Film Competition op Film Fest Gent.

[IMG]

Kortfilmfestival on Tour 1&2 vanaf 22 mei in premium VOD op ZED vanuit je zetel, Cinema bij je thuis, Proximus en UniversCiné.

Cannes in uw kot

Om toch maar een Cannes gevoel op te wekken of om heimwee naar Cannes te stillen kan u tot 1 juni zes Vlaamse films die in Cannes in première gingen opvragen en (her)ontdekken via cinemabijjethuis.be van distributeur Lumière. De collectie bestaat uit ‘Aanrijding in Moscou’ van Christophe Van Rompaey (Semaine de la critique, 2008), ‘Ghost Tropic’ van Bas Devos (Quinzaine des Réalisateurs, 2019), ‘Girl’ van Lukas Dhont (Un Certain Regard, 2018), ‘De helaasheid der dingen’ van Felix van Groeningen (Quinzaine des Réalisateurs, 2009), ‘Ce magnifique gâteau!’ van Emma de Swaef en Marc James Roels (Quinzaine des Réalisateurs,2018) en ‘Manneken Pis’ van Frank Van Passel (Semaine de la critique, 1995).

[IMG]

Deze filmcluster is oorspronkelijk bedoeld voor een Franstalig publiek dat niet of minder vertrouwd is met de selectie van Vlaamse films op het festival van Cannes. Als kennismaking dus. De zes films worden er op het VOD-platform cinechezvous.be aangeboden onder de titel ‘De Cannes à votre cabane’.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?