10 21 okt. '23

Kortfilm Leuven sluit in stijl filmjaar af

P1b2qmjt5si8p1b1j122k8sp15rd1
Nieuws 30 nov. 2016

Nieuw Vlaams en internationaal filmtalent gaat van 3 tot 10 december in Leuven de confrontatie aan met publiek en jury tijdens het 22ste Kortfilmfestival.

Naast Oscar Qualifying, de winnaar van het festival komt automatisch op de longlist voor de Oscars, wordt “Leuven Kort” nu ook Bafta Qualifying; de Britse versie van de Oscars. Naast de festivalprijzen gaat er in Leuven ook veel aandacht naar de zes Wildcards die door het Vlaams Audiovisueel Fonds worden uitgereikt. De bekroonde eindwerken van bachelor-of masterstudenten uit de Vlaamse filmscholen krijgen een stevig startbudget voor een nieuwe productie.

Film Fest Gent jurylid Maaike Neuville won al een wildcard en stelt in Leuven haar film ‘Perfect Darkness’ voor. Haar collega winnaar Boris Sverlow gebruikte zijn wildcard voor zijn ‘Gerontophobia’ die eerder al in wereldpremière ging in Busan. Beide film maken deel uit van de 25 die meedingen naar de prijs voor de beste Vlaamse kortfilm (fictie). Daarbij zit nieuw werk van bekenden van het kortfilmfestival zoals Lars Damoiseaux, Wim Reygaert en Peter Gesquière. Maar ook ‘Gents’ talent probeert het nogmaals in Leuven. ‘Boi’ van Anthoni Nti won op Film Fest Gent zowel de publieksprijs als de juryprijs in de studenten competitie. ‘Sweet Dumplings’ van Lai Kin Chang en ‘Catherine’ van Britt Raes ruilen onze Europese competitie voor de Vlaamse in Leuven. Daar ontmoeten ze “Gentse” concurrentie als ‘Frankie 15’ van Livia Perneel, ‘Camouflage’ van Imge Özbilge en ‘Play Boys’ van Vincent Lynen.

Bernard De Rycke’s eerste kortfilm ‘In a landscape’ kreeg ooit een speciale vertoning in Leuven en werd toen aangekondigd als zijn “eerste en laatste” kortfilm. Inmiddels draaide hij al ‘Endurance’ en zijn jongste ‘Koffie’ zit nu in programma drie van de kortfilmcompetitie. Volgens velen is deze dramatische korte thriller zijn beste. In ‘Koffie’ komt het tot een confrontatie tussen een dochter en haar moeder, respectievelijk vertolkt door Katrien De Becker en Marilou Mermans. Er is blijkbaar van alles misgelopen tussen in hun relatie. Slappe koffie? Het publiek mag oordelen. De terminaal zieke Bernard De Rycke weet om te gaan met een camera en brengt zijn derde film bijzonder mooi in beeld.

Voor de Europese competitie kreeg Leuven films binnen uit onder meer Cyprus, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne en alle mogelijke genres zijn vertegenwoordigd. De winnaar van dit onderdeel komt ook op de longlist van de Oscars terecht. Net op het ogenblik dat Leuven zijn winnaars bekend maakt worden in het Poolse Wroclaw de European Film Awards uitgereikt. Wie de kandidaten voor de Best European Short in Gent miste, rept zich naar Leuven waar ze ook worden vertoond.

Naast gastvoorstellingen als De Keuze van Canvas, Sabam, Humo en een Kortfilm.be avond besteedt het kortfilmfestival aandacht aan ‘out of the box’ kortfilms. Ze spelen met het medium of vormen crossovers naar andere disciplines en worden gegroepeerd in ‘The Labo’.

De toekomst komt ook aan bod in een sectie waar de virtual reality aan bod komt. Inmiddels zet Leuven dit jaar Nieuw-Zeeland in de kijker met een Kiwi-kort. Omkadering als een VAF-sessie rondom duurzame kortfilms, masterclasses en workshops vervolledigen het programma. Nieuw is een crowdfundingsplatform Hello Crowd waar projecten worden voorgesteld en de drie winnaars een mooi startbedrag krijgen. Speeddaten kan ook in Leuven. Tien kandidaten mogen pitchen voor een publiek en een professionele jury. De twee meest belovende projecten krijgen 10.000 euro productiesteun.

Alle informatie: www.kortfilmfestival.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.