Julie zwijgt gaat naar Karlovy Vary

Julie zwijgt
Nieuws 19 jun 2024
Met zijn debuutfilm Julie zwijgt mag Leonardo van Dijl naar het Filmfestival van Karlovy Vary waar hij in de sectie Horizons zal worden voorgesteld. Karlovy Vary is een van de belangrijkste Oost-Europese filmfestivals en in de niet-competitieve sectie Horizons worden opmerkelijke hedendaagse films voorgesteld. Het filmfestival heeft in de Tsjechische stad plaats van 28 juni tot 6 juli 2024.

Julie zwijgt werd in wereldpremière voorgesteld tijdens de Semaine de la critique, de oudste nevensectie op het filmfestival van Cannes. De makers gingen met drie prijzen naar huis: de Prix SACD van de gelijknamige auteursvennootschap, de Prix Fondation Gan die de bioscooprelease in Frankrijk ondersteunt en de Prix Luciole voor de beste filmposter.

Versterken

In Julie zwijgt komt de problematiek van grensoverschrijdend gedrag in de sport aan bod. Julie is een begaafde tennisser die werkt met een coach die op een bepaald moment wordt geschorst. Er worden getuigenissen gevraagd omdat de school een veilige omgeving wil zijn voor iedereen. Julie zwijgt over eventuele problemen met de geschorste coach en concentreert zich verder op haar geliefde sport... Julie wordt vertolkt door tennisspeler Tessa Van den Broeck die zowel op als buiten het tenniscourt grote indruk maakt. Verschillende internationale filmcritici waren enthousiast over Julie Keeps Quiet. Lof was er ook voor de aangrijpende vertolking van Tessa Van den Broeck. De Japanse toptennisser Naomi Osaka stak haar schouders onder de film en werd met haar productiemaatschappij Hana Kuma een executive producer. Volgens Naomi Osaka is de samenwerking met Leonardo van Dijl “een kans om stemmen te versterken en belangrijke gesprekken voort te zetten die zinvolle verandering stimuleren, zowel op als naast het veld”.

Leonardo van Dijl schreef samen met Ruth Becquart het scenario van de film die onder meer geproduceerd werd door De Wereldvrede in samenwerking met Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne. Ruth Becquart vertolkt ook een rol in de film net als Koen De Bouw, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron. Paradiso Films zal de film in het najaar in de zalen brengen.

www.kviff.com

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.