Marthe Peters met Kaalkapje naar Karlovy Vary

Kaalkapje
Nieuws 12 jun 2024
Met haar korte documentaire Kaalkapje is VAF Wildcard winnaar Marthe Peters geselecteerd voor de showcase Future Frame op het filmfestival van Karlovy Vary. In dat industriële festivalluik worden tien korte films van jong Europees talent vertoond aan een internationaal publiek en filmprofessionals.

De Nederlandse Marthe Peters woont in Gent waar ze in 2023 aan het KASK afstudeerde met Kaalkapje als eindwerk. In deze wijze en kwetsbare film kijkt Peters terug op de tijd toen ze kinderkanker had en die ze zich niet meer kan herinneren. Maar er zijn de beelden van haar vader die hij indertijd maakte met zijn handycam. Ze vormen een soort dagboek waar ze nu verwonderd naar kijkt. Dat dagboek vermengt ze met hedendaagse notities en bespiegelingen. Het kostte een leger aan dokters om haar terug op de been te brengen en die beschouwen haar als een medisch wonder.

Balans

Peters zelf vertelt realistisch over de intieme gevolgen van haar kanker. Ze reageert ook op mensen uit haar omgeving die kanker beschouwen als “pech hebben”. Op het Kortfilmfestival van Leuven werd Kaalkapje bekroond met de VAF Wildcard voor documentaire. De jury waardeerde onder meer “de mooie vormelijke balans tussen digitale en archiefbeelden, vol duidelijk doordachte keuzes”. In februari van dit jaar was de film te zien op het Internationaal Filmfestival van Berlijn als onderdeel van de kortfilmcompetitie.

Kans

Future Frames is een initiatief van European Film Promotion (EFP) en het Karlovy Vary International Film Festival. De tien geselecteerde filmmakers krijgen de kans om hun films te presenteren aan het publiek en aan de aanwezige filmprofessionals. Ze nemen ook deel aan een intens programma van workshops, masterclasses en ontmoetingen met festivalprogrammatoren, internationale sales agents en filmproducenten.

Vorige Vlaamse deelnemers aan Future Frames waren Versailles van Hyun Lories, Flor de mil colores van Karen Vazquez Guadarrama en Perdition County van Raphaël Crombez.

Het filmfestival van Karlovy Vary heeft plaats van 28 juni tot 6 juli 2024

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.