09 20 okt. '24

Jeugdfilmfestival Antwerpen steekt vol magische verhalen

JEF festival 2024
Nieuws 07 feb. 2024
Ondanks de naamverandering van JEF festival naar Jeugdfilmfestival Antwerpen blijven magische verhalen er tijdens de krokusvakantie 2024 de essentie van uitmaken. Nieuw is dat ze in deze 36ste editie ook in een opblaasbioscoop tot leven komen in de wijken van thuisbasis Antwerpen. Het jaarlijkse filmfeest voor kinderen en jongeren gaat ook on tour in Gent, Brugge, Leuven, Kortrijk, Roeselare en Hamme.

Op 4 februari openden festivalambassadeurs, tv-en radiomaakster Linde Merckpoel en Ketnetwrapper Sarah Mouhamou, in Kinepolis Antwerpen de festiviteiten met de Vlaamse première van de animatiefilm Sirocco en het koninkrijk van de wind. Twee onbevreesde zusjes, Juliette en Carmen belanden in de wereld van hun lievelingsboek. Daar veranderen ze in katten en worden ze van elkaar gescheiden. De film bevat echo’s van Spirited Away en Alice in Wonderland.

2024 jeugdfilmfestival antwerpen opening 18© Daria Miasoedova

Speeltuin

Op 10 of 11 februari, naargelang de locatie, gaat het Jeugdfilmfestival definitief van start. In het Antwerpse Zuiderpershuis kan je op 10 februari zowel in de Opblaasbioscoop als in Virtual Reality film beleven. In de reizende bioscoop worden kortfilms vertoond voor leeftijdscategorieën van plus 3 tot plus 12 terwijl twee korte immersieve virtual reality-films je doen vergeten dat je eigenlijk op een stoel zit. In Flow volg je een vrouw door regen en wind en in Het eerste ingrediënt: verhalen van Soda Island kom je op een muzikaal eiland terecht waar de bewoners op zoek zijn naar de juiste balans tussen stilte en lawaai. Aansluitend bij de VR-films kan je in het Zuiderpershuis ook terecht in het XL-medialab waar je kan “dansen met lasers, ingebeelde vriendjes leven inblazen of op een skateboard door cyberspace knallen.” De coolste digitale speeltuin is er voor beginnende gamers, echte pro’s en iedereen daartussen.

Peutercinema

Naast een digitale speeltuin heeft Antwerpen ook een op maat gemaakte peutercinema waar rondlopen en reageren toegelaten is. Met als thema Kijk eens omhoog brengt een verzameling kortfilms de peuters met hun hoofd in de wolken. In Antwerpen gaat dat op 10/02 gepaard met een filmconcert. Andere peuterkortfilms spelen zich af in het dierenrijk.

Toemaatjes

Kleuters van 3+ krijgen op verschillende locaties ook een filmconcert als toemaatje bij de vertoning van De familie muis, drie kortfilms over het samenleven in het bos en wellicht ook in de mensenwereld. Omdat het Jeugdfilmfestival de klemtoon op beleving legt, kunnen kleuters zelf chef-kok spelen na het zien van Kijk Smakelijk. Daarin worden vijf smakelijke verhaaltjes gebundeld over etende dieren. Aanstormend detectivetalent kiest voor Klara’s gekke treinavontuur, een Noorse komische 3D-animatiefilm vol spannende wendingen. Aan Zotte vrienden is een expo in het MAS gelinkt en wie mooie kinderboeken op het grote scherm tot leven wil zien komen moet naar Picknick met taart en andere verhalen. Daar is ook een voorleesmoment aan verbonden. Saïd en Anna houden hun mini repair café open en met Mush-mush: terug naar het bos vallen er leuke avonturen te beleven.

Ondergronds

Naast de openingsfilm Sirocco en het koninkrijk van de wind behoort de eerder op Film Fest Gent vertoonde ontroerende animatiefilm Robot Dreams tot het pakket films voor de 6-plussers. Nog meer robots zie je aan het werk in Robotbroer, een optimistische sciencefictionfilm met tienerproblemen en geavanceerde technologie. Zin in een ondergrondse reis naar het land vlak onder onze voeten? Ga dan naar Onder het maaiveld junior en ontdek de bodemdiertjes in een handvol aarde. Uit Nederland komt Juf Braaksel en de magische ring, de verfilming van een boek uit de reeks van Carry Slee over Juf Braaksel, de gemeenste juf van Nederland. In de reeks kortfilms Bijzondere verhalen komen unieke personages voor van wie de gevoelens best herkenbaar zijn. Escape ervaring kan je opdoen als je naar Linda wil kip gaat kijken. In dit wild komisch avontuur gaat men tijdens een algemene staking op zoek naar kip. De makers van de uit 1995 daterende Casper nodigen u uit om hun klassieker als spook verkleed te bekijken en ook Zeevonk van Domien Huyghe staat op het programma in Antwerpen en Gent.

Zeevonk filmstill
Zeevonk

Rebel

Voor de 9-plussers selecteerden de organisatoren van het festival onder meer Dancing Queen een film over verliefd worden, trouw blijven aan jezelf en dansen en nog meer dansen. Weekend Rebels en Jonja zijn twee films die de rebel in je aanspreken en ook de onder de titel In opstand verzamelde kortfilms tonen verschillende vormen van opstand. Rebelleren kan je leren! De nieuwe reeks Ket & Doc met vijf documentaires voor kinderen die tot stand kwamen met de hulp van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF gaat zoals gebruikelijk in première in Antwerpen maar wordt ook in Brugge en Gent vertoond.

Jonge programmatoren

Het pakket films voor 12 en 16+ wordt voor een groot deel samengesteld door de jonge programmatoren van het Jeugdfilmfestival. Ze stellen ze zelf voor op bepaalde voorstellingen. Sweet as, de openingsfilm voor 12+, is een tienerfilm over een fotosafari voor kwetsbare jongeren in West-Australië. De Canadese Human Vampire Seeking Consenting Suicidal Person is zowel een vampierenfilm als een coming-of-age-film. De documentaire The Mind Game bestaat uit een mix van smartphonebeelden en interviews over de druk op jonge vluchtelingen. De Afghaanse Sajid Khan is het hoofdpersonage. Hij sloeg als veertienjarige op de vlucht nadat de Taliban zijn vader had vermoord en regisseert de film samen met Eefje Blankevoort en Els van Driel.

Ophef

In Sisterhood veroorzaken drie tieners heel wat ophef wanneer ze een video posten op het internet waarin ze iemand van aanranding beschuldigen. Nora El Hourch heeft het over vriendschappen, consent en de gevaarlijke kracht van sociale media in haar debuutfilm die in Antwerpen de sectie 16+ opent. Daar staat ook nog Blue Giant, de verfilming van een populaire manga geprogrammeerd plus Mutt, een authentieke kijk op het leven van trans man Feña. Hij ziet mensen terug die van zijn radar verdwenen tijdens zijn transitie.

Mutt filmstill
Mutt

Workshops

In een zestal workshops kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar hun creativiteit uitleven. In Dobbel je film bepaalt het lot het verhaal van je film. Kleuters maken in de workshop Wandelende kiezeltjes met stop-motion en natuurlijke materialen een eigen Tik Tak videoclip. Een film voor je oren maak je met het Vlaams-Nederlandse podcast collectief SCHIK. Zelf games maken kan je proberen tijdens de futuristische tweedaagse Gamejam in samenwerking met BrainBugs. Digitale Wolven leiden de workshop Robot, Race, Record waarin wordt aangetoond dat Lego, robots, autoraces en film veel met elkaar gemeen hebben. Deelnemers aan de workshop Theater-filmweek tonen op de laatste dag het resultaat van hun geëxperimenteer met beide kunstvormen.

Waar en wanneer de diverse activiteiten geprogrammeerd staan zie je op: www.jeugdfilmfestivalantwerpen.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?