09 20 okt. '24

In de bioscoop: Birdman

P19cocn6knm36181q14h91o8i1pdv1
28 jan. 2015
Mexicaans regisseur Alejandro González Iñárritu levert met deze film een verrassende satire af op de moderne celebritycultuur en Hollywoods huidige obsessie met superhelden.

Centraal in deze visueel wervelende zwarte komedie staat een acteur die ooit bovenaan de A-List van Hollywood prijkte als de populaire superheld Birdman, maar daarna in de vergetelheid sukkelde. Hij probeert zijn carrière nieuw leven in te blazen op Broadway met een theateradaptatie van Raymond Carvers kortverhaal 'What We Talk About When We Talk About Love'.

Michael Keaton - die in de jaren '90 furore maakte met de Batman-films van Tim Burton - is de uitgelezen keuze om Birdman te incarneren. Hij vertolkt het alter- ego van de uitgerangeerde filmster Riggan Thomson met een heerlijk energieke dosis zelfspot. Ook filmtechnisch is 'Birdman' een parel: Iñárritu laat zijn typische handgeschoten stijl achterwege, en samen met Emmanuel Lubezki (de Oscarwinnende cameraman van 'Gravity' en 'Children of Men') giet hij zijn backstagetrip in een eindeloos vloeiende long- take, waardoor je als kijker meegesleurd wordt in een rollercoaster doorheen de coulissen en de backstageruimtes van het New Yorks Broadwaytheater.

Maken het plaatje compleet: de scheurende percussie-soundtrack, de waanzinnige dialogen en de al even geschifte bijrollen van onder meer Edward Norton, Emma Stone en Zach Galifianakis. "Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night," wist Bette Davis al in 'All About Eve', nog zo'n film over ouderdom en Broadway. Het zijn woorden die u als kijker met sardonisch plezier ter harte mag nemen. (A.I.)

MICHAEL KEATON
De stuntelige, ietwat komische acteur Michael Keaton kreeg wellicht nooit de erkenning die hij verdiende. Tot nu. In de jaren negentig was hij het onconventionele gezicht van Batman, vanwege zijn dubbele samenwerking met Tim Burton: voor 'Batman' (1989) en 'Batman Returns' (1992). Met succes, want de films braken massaal potten aan de kassa. Na die glorieperiode deemsterde Keaton dan ook een beetje weg met niet al te bijster opmerkelijke karakterrollen - met uitzondering van zijn bijrol als agent in Quentin Tarantino's 'Jacky Brown'. 'Ik had deze film onmogelijk met een andere hoofdrolspeler kunnen maken', zei 'Birdman'-regisseur Iñárritu onlangs tijdens het Filmfestival van Venetië. Hij noemt Keaton ironisch de "opa" van de superheldenfilms. (A.I.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?