'How to Save a Dead Friend' wint Explore Award 2022. Special Mention voor Belgische docu 'Echo'.

Explore Award How to Save a Dead Friend Marusya Syroechkovskaya copyright Arne Desmet6
Nieuws Recensie 20 okt 2022
How to Save a Dead Friend, de aangrijpende documentaire van Marusya Syroechkovskaya sleept op donderdag 20 oktober de Explore Award van de jongerenjury in de wacht op de 49ste editie van Film Fest Gent. Een Special Mention gaat uit naar het Belgische Echo, eveneens een documentaire, van regisseur Ruben Desiere.

Jaarlijks schakelt Film Fest Gent een aantal fervente cinefielen tussen 18 en 26 jaar in om zich te verdiepen in de films met de tag ‘Explore Zone’. Nadien reiken ze de toonaangevende Explore Award uit. Dit jaar waren het Lennert Verdoodt, Nwanda Okparaji, Clara Pollentier, Zita-Luna De Smaele, Margot Leyers en Korneel Snauwaert die met zorg elke film onder de loep namen. Uiteindelijk verkozen ze How to Save a Dead Friend tot winnaar in een competitie met zeventien films, waarin ook onder meer films als Boy from Heaven (Tarik Saleh), Metronom (Alexandru Belc), Next Sohee (July Jung), Tengo sueños eléctricos (Valentina Maurel) te zien waren.

How to Save a Dead Friend

Marusya Syroechkovskaya tekent in How to Save a Dead Friend een land waar van hoop en troost geen sprake meer is. En toen moest de oorlog nog beginnen. De filmmaker neemt geen blad voor de mond als ze het over Poetins rijk van de voorbije twaalf jaar heeft. “Zeggen dat Rusland exclusief voor de Russen is, is complete onzin. Iedereen weet dat Rusland een land voor depressievelingen is.” Toen ze veertien was heeft ze enkele vrienden verloren aan zelfmoord (*). Twee jaar later had ze er zelf genoeg van, maar in plaats van de hand aan zichzelf te slaan, nam ze een camera vast. Uit die honderden uren home videos heeft ze haar eerste lange documentaire bij elkaar gepuzzeld. Aangezien de film opent met de begrafenis van haar vriend Kimi is meteen duidelijk dat ze hem niet heeft kunnen redden. Kan ze hem met How to Save a Dead Friend metaforisch tot leven brengen? Gezien Kimi’s neerwaartse spiraal van drugs en depressie blijft dat zeer de vraag.

“Zeggen dat Rusland exclusief voor de Russen is, is complete onzin. Iedereen weet dat Rusland een land voor depressievelingen is.”

Marusya Syroechkovskaya waardeert de erkenning, zeker omdat de film voor haar erg persoonlijk is. "Bij het opgroeien was ik erg depressief en ik wist niet hoe ik erover kon communiceren. Ik hoop dat mijn film mensen die zich depressief voelen of met mentale problemen kampen kan helpen om vroeger om hulp te vragen. Ik hoop van harte dat How to Save a Dead Friend hen het gevoel geeft dat ze niet alleen zijn." De 49ste editie van Film Fest Gent zet veerkracht en mentaal welzijn in de kijker. How to Save a Dead Friend en de visie van de filmmaker sluiten daar perfect bij aan.

Explore Award How to Save a Dead Friend Marusya Syroechkovskaya copyright Arne Desmet© Arne Desmet
Marusya Syroechkovskaya wint Explore Award 2022

De Belgische distributeur die How to Save a Dead Friend uitbrengt kan dankzij de Explore Award in de aanloop naar de release rekenen op een mediacampagne ter waarde van € 27.000 in De Morgen, Knack Focus en op StuBru.

De Explore Zone Jury besloot ook om een Special Mention uit te delen. Die ging naar Ruben Desieres documentaire Echo, die een verrassende inkijk biedt in de opleiding van Belgische militairen. De film toont de weg naar een officiële baret van de rekruten van Peloton Echo onder het gezag van een aimabele commandant.

How to Save a Dead Friend heeft voorlopig geen Belgische release.
Avila brengt Echo op 15 februari 2023 uit in de zalen.

(*) Heb je zelf donkere gedachten en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.