Herbeleef filmklassiekers met eigenzinnige VIDEODROOM-concerten tijdens Film Fest Gent

Alg beeld videodroom felix kubin c michiel devijver vooruit
Nieuws 09 sep 2020
Film Fest Gent laat ook dit jaar de kruisbestuiving tussen beeld en muziek gedijen tijdens VIDEODROOM 2020. In samenwerking met Kunstencentrum Vooruit presenteert het festival filmklassiekers als Solaris, Koyaanisqatsi en The Shining, onderworpen aan een VIDEODROOM make-over: live muziek en performances schetsen een experimentele blik op het filmcanon en staan garant voor onvergetelijke ervaringen.

Op het VIDEODROOM-programma van dit jaar staan eenmalige liveshows bij filmklassiekers, aangevuld met een albumvoorstelling die zich volledig in een virtual reality-omgeving afspeelt. VIDEODROOM serveert ook een nieuwe editie van Ghost, waarbij je als bezoeker alleen op pad wordt gestuurd doorheen het Vooruit-gebouw. VIDEODROOM 2020 loopt van woensdag 14 tot donderdag 22 oktober.

wo 14.10 - 'SZUM (noise)' door The Space Between (Inne Eysermans / Ingrid Leonard / Katharina Smets) // OPENINGSVOORSTELLING

Het iconische Polish Radio Experimental Studio zal dit jaar VIDEODROOM op gang trekken. PRES was een artistieke vrijhaven in de turbulente jaren ’60, ’70 en ’80 in Polen. Geïnspireerd door die creatieve vrijheid ging het artistieke collectief The Space Between aan de slag met de experimenten uit de PRES. Het resultaat is 'SZUM (noise)', een transmediale performance met futuristische synthesizer-creaties.

The Space Between is het collectief van radiomaker en geluidskunstenaar Katharina Smets, fotograaf en videokunstenaar Ingrid Leonard en geluidskunstenaar Inne Eysermans (Amatorski). In 2019 was het trio nog te gast in Vooruit met het persoonlijke Land.

wo 14 & do 15.10 - Kevin Richard Martin speelt live score bij Solaris

De Britse producer Kevin Richard Martin (The Bug, King Midas Sound) levert sinds de jaren ‘90 meesterwerkjes vol overstuurde dub, donkere ambient, diepe drones af. Tijdens VIDEODROOM speelt hij een unieke live-uitvoering bij de iconische scifi-film Solaris (1972) van de Russische auteurcineast bij uitstek, Andrej Tarkovski. Martin verhuisde onlangs naar Brussel, waar hij tijdens de lockdown een homestudio bouwde. De man staat voor het eerst sinds lang opnieuw live op een podium. Niet te missen!

do 15.10 - Mortal Glitch - virtuele albumvoorstelling van NAH & OISOI

NAH, aka Michul Kuun, is een Amerikaanse percussionist, producer en beeldend kunstenaar die in België woont en werkt. NAH staat bekend om zijn intuïtieve live optredens en verschroeiende noise uitbarstingen. Tijdens VIDEODROOM stelt hij zijn nieuwe project Mortal Glitch voor: een albumvoorstelling in een virtuele wereld, ontworpen door het Gentse virtual reality-ontwerpbureau OISOI. Doen mee op het album: Max Cavalera (ex-Sepultura), Cities Aviv en Vooruit-resident Charlotte Adigéry.

Mortal Glitch is ook een interactieve virtuele speeltuin, op maat van NAH gemaakt. Het is niet enkel een platform om muziek te releasen, ook live performances en zintuiglijke installaties krijgen in de nabije toekomst een plaats. Mortal Glitch is must-do-ervaring die én kritiek geeft én inspeelt op onze huidige beperking om live muziek en beeldende kunst te ervaren. Eén ding staat vast: aanpassen aan onze nieuwe realiteit zal niet stilletjes verlopen.

vr 16 t.e.m. za 24.10 - GHOST viert 40 jaar The Shining op geheel eigen wijze

Wandel in je eentje door Kubricks 40-jarig oude meesterwerk The Shining. Film Fest Gent, Vooruit en GHOST slaan opnieuw de handen in elkaar, en creëren een exclusief, once in a lifetime, coronaproof én lekker spannend ‘haunted house’-parcours doorheen het Vooruit-gebouw. Onderweg word je warm onthaald op optredens, performances, installaties, projecties en nog veel meer.

Geen grote massa volk, wel een uiterst persoonlijke belevenis die je enkel tijdens VIDEODROOM kan beleven. Is het een toeval dat The Shining centraal staat op deze editie? Natuurlijk niet: nog nooit is dit verhaal van afzondering en eenzaamheid zo herkenbaar geweest als in deze tijden. Daarom tovert Film Fest Gent Vooruit om tot het Overlook Hotel, waarbij je op eigen houtje langs de minder bekende kantjes van het gebouw komt.

De line-up van deze unieke performance bestaat uit Siegfried Burroughs (Onmens, Kapitan Korsakov), Herrenscheide en Stef Van Looveren (in samenwerking met GOUVERNEMENT), Jong Gewei, Shht, Winne Clement (Fujara Flutes), TTBWRS, gitarist Geoffrey Burton, Laima, Christeene, dansers van Opera Ballet Vlaanderen, Studio Stories en Thelooca.

do 22.10 - Eric Thielemans & Chantal Acda spelen live nieuwe, rituele soundtrack bij cultdocu Koyaanisqatsi

Bij de Hopi-indianen betekent koyaanisqatsi “leven in gekte en onrust”. De unieke documentaire (1982) - eerder al voorzien van een briljante soundtrack door Philip Glass - krijgt een nieuwe live score, gemaakt door Chantal Acda en Eric Thielemans, en live uitgevoerd in Vooruit. Een unieke kans om dit meesterwerk te herbekijken en deze meester-componisten live aan het werk te zien.

Praktisch

Door de opgelegde coronamaatregelen zijn er op dit moment voor elke voorstelling (behalve GHOST) maximum 200 tickets beschikbaar. Snel zijn is dus de boodschap. De voorverkoop voor VIDEODROOM loopt via Vooruit.

Naast VIDEODROOM kunnen (film)muziekliefhebbers zich via deze link ook gratis registreren voor de World Soundtrack Awards, die dit jaar doorgaan als online muziekfeest.