10 21 okt. '23

Goldmineties @ KASKcinema

P19atdep8v1svc1hi1125o1el61duo1
14 jan. 2015
In januari focussen we samen met KASKcinema op de films die de nineties kleur hebben gegeven, films die op weg zijn klassiekers te worden. De jaren ‘90 zijn een goudmijn van goeie, straffe en geestige cinema. Op het programma staan opvallende films die in de jaren ’90 vertoond werden op Film Fest Gent, toen nog het Gentse Filmgebeuren.

Woensdag 14 januari - 20u30 - The Adjuster (Atom Egoyan, 1991, 102’)
Al vanaf zijn eerste films uit de jaren tachtig en negentig volgt Film Fest Gent de carrière van de Canadese regisseur Atom Egoyan op de voet. In oktober was hij nog te gast op FFG om er twee nieuwe films voor te stellen: The Captive en Devil’s Knot. Maar volgens zijn fans blijft The Adjuster zijn beste film; het is het werk van een van de meest stimulerende talenten van de moderne cinema die de wat afgezaagde thema’s van aliënatie en voyeurisme op een zeer persoonlijke wijze exploreert en ze in tegelijk voluptueuze en koel afstandelijke beelden uitdiept.

Donderdag 15 januari - 20u30 - Underground (Emir Kusturica, 1995, 170’)
Emir Kusturica is een van de bekendste en meest gevierde Balkan-regisseurs van de 20ste eeuw. In 1995 ontving hij in Cannes zijn tweede Gouden Palm voor Underground. Deze levendige zwarte komedie stelt het leven in Joegoslavië tijdens de Tweede Wereldoorlog en onder het communisme aan de kaak. Het is een satire van epische proporties en onder de tonen van Goran Bregović kenmerkende Balkan-muziek. Kusturica en Bregović zakten naar Gent af om de film voor te stellen als officiële slotfilm van het 22e Internationaal Filmfestival van Vlaandern-Gent.

Woensdag 21 januari - 20u30 - Porco Rosso (Hayao Miyazaki, 1992, 94’)
Afgelopen augustus kondigde de Japanse animatiestudio Ghibli aan dat ze, naar aanleiding van het pensioen van mede-oprichter Hayao Miyazaki, een adempauze zouden nemen. Miyazaki was, met films als Princess Mononoke, Spirited Away en Howl’s Moving Castle, immers de meest gerenommeerde naam binnen de studio. Begin jaren ‘90 maakte hij Porco Rosso, over een piloot die na zijn dienst in de Eerste Wereldoorlog omgetoverd is tot een varken. Wanneer hij uitgedaagd wordt door zijn oude rivaal, haalt hij zijn oude vliegkunsten boven. Porco Rosso draagt alle klassieke Ghibli-elementen: avontuur, humor en romantiek, getekend in fantasierijke animatie.

Dinsdag 27 januari - 20u30 - Killing Zoe (Roger Avary, 1993, 96’)
Naast auteurscinema had FFG ook altijd oog voor pure genrefilms en één van de strafste genrefilms uit de jaren negentig is ongetwijfeld dit archi-brutale en nihilistische regiedebuut van Roger Avary, maat en medewerker van Quentin Tarantino en later ook regisseur van de beste Bret Easton Ellis verfilming, The Rules of Attraction. Killing Zoe is een snoeiharde, compromisloze misdaadfilm op het beproefde thema van de uit de hand lopende bankoverval.

Tarieven: € 5 (standaard) / € 3 (reductie) / 4 + 1 gratis. Jaarabonnement: € 60 / € 35. Reserveren kan door een mail te sturen naar info@kaskcinema.be, met vermelding van de voorstelling.

Het volledige programma is te vinden op: www.kaskcinema.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?