10 21 okt. '23

Goldmineties: Darkman

P19b1rsto0blq1jgk1m1k1n59c41
07 jan. 2015

De eerste One Shot Cinema van het jaar is een demente comics-spektakel van Sam Raimi uit 1990. Een eigentijdse variant van al die horrorprenten uit de jaren vijftig over uit de hand gelopen wetenschappelijke experimenten.

Liam Neeson speelt de biomedische researcher Peyton Westlake die in zijn laboratorium aan een techniek werkt om kunsthuid te fabriceren. Door boeven onherkenbaar verminkt, gebruikt hij zijn nog niet geperfectioneerde uitvinding om zich op de booswichten te wreken. Voortaan is hij de wraakengel Darkman. Om de schurken te verdelgen gaat hij uitermate ingenieus te werk: soms zet hij het masker op van het gelaat dat hij niet langer heeft; soms kruipt hij in de huid van een van zijn tegenstanders, wat in hun rangen grote verwarring zaait; soms is hij ook maar een schaduw met omzwachteld hoofd. Het addertje onder het gras bij al zijn vermommingen is dat de kunsthuid na 98 minuten begint te smelten.

Hoewel het hier om een origineel scenario gaat, verwijst de grafische stijl van deze prent voortdurend naar comics: felle kleuren, hoge contrasten, grillige beeldhoeken, kordate visuele vondsten, rauwe emoties en dialogen die zo pittig zijn dat je bijna de ballonnetjes ziet.

Regisseur Sam Raimi (van de Evil Dead lowbudget gruwelfilmpjes en later van de Spiderman serie) beschikte voor zijn eerste studioproductie voor het eerst ook over een deftig budget. Het geld en de middelen hebben hem zeker niet verlamd: de film raast met een primitieve B-film furie over het doek.
Darkman is een even derivatieve als extravagante hommage aan oubollige bioscoopsensaties, met allusies naar een dozijn mijlpalen in de genres van fantastiek, horror, suspense en SF. The Phantom of the Opera, The Mummy, Frankenstein, La Belle et la bête, Dr.Jekyll and Mr.Hyde, Paradise: noem maar op, het zit allemaal min of meer verborgen onder Darkmans dreigende kapmantel.

Tarieven: € 5 (standaard) / € 3 (reductie)
Reserveren kan door een mail te sturen naar info@kaskcinema.be, met vermelding van de voorstelling.
Het volledige programma is te vinden op: www.kaskcinema.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.