10 21 okt. '23

'Girl' van Lukas Dhont opent Film Fest Gent 2018

0681273 r 1920 1080 f jpg q x xxyxx
Nieuws 22 mei 2018

Film Fest Gent zal op dinsdag 9 oktober de 45e editie van het festival openen met het Belgisch langspeeldebuut en prijzenbeest 'Girl' van Lukas Dhont, in aanwezigheid van de volledige cast en crew.

We kijken er naar uit om Lukas Dhont terug te verwelkomen met zijn eerste langspeelfilm. Dhont won in 2014 op Film Fest Gent de Beste Belgische Studentenkortfilm met zijn masterproef 'L'Infini'. Met deze prijs bekroonde de jury de filmmaker om zijn scherpe keuzes, die blijk gaven van persoonlijkheid en een unieke visie. Hij zat in 2011 ook in de jongerenjury van de Explore Zone competitie en kreeg in 2012 een Special Mention voor zijn kortfilm 'Corps Perdu'.

"Wat we nu meemaken met 'Girl', overtreft mijn stoutste dromen. Cannes mag dan wel het grootste festival zijn, maar Gent is het festival dat mij het meest aan het hart ligt. Mijn film hier in première laten gaan, is… fantastisch." zegt Lukas Dhont over de selectie.

Onze artistiek directeur Patrick Duynslaegher over de openingsfilm: "Lukas Dhont toont in een pracht van een speelfilmdebuut de dromen en verlangens van een meisje gevangen in een jongenslichaam. Hij doet dit met een ongelofelijke takt, tederheid en inlevingsvermogen. Dat het tegelijk gaat om de revelatie van een super getalenteerde regisseur en de ultieme speelfilm van afscheidnemend producent Dirk Impens maakt van 'Girl' een heel bijzondere openingsfilm."

"Girl en Gent is een perfecte pas de deux!" voegt de Gentseproducent Dirk Impens er nog aan toe. Met 'Girl' (2018) is dit de vijfde film van de producent die ons festival opent na 'Daens' (1992) van Stijn Coninx, 'Brylcream Boulevard' (1995) van Robbe De Hert, 'De Helaasheid der dingen' (2009) en 'The Broken Circle Breakdown' (2012) van Felix Van Groeningen.

'Girl' is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over Lara, een 15-jarig meisje dat niets liever wil dan ballerina worden. Om die droom waar te maken is enorm veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter gemaakt doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam.

De 16-jarige Victor Polster, die de hoofdrol speelt in 'Girl', werd op het filmfestival van Cannes terecht bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Later mocht Lukas Dhont de Queer Palm en de Un Certain Regard Fipresci Prijs van de internationale persjury in ontvangst nemen. Uiteindelijk kwam daar ook nog de prestigieuze Caméra d'Or bij.

'Girl' werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films.

'Girl' kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De film zal op 17 oktober 2018 in België worden verdeeld door Lumière.

Het 45e Film Fest Gent loopt van 9 tot en met 19 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, Capitole en KASKcinema. Het volledige programma zal bekendgemaakt worden in september. Meer info via www.filmfestival.be.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.