08 19 okt. '24

'Gagarine' van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh wint de Explore Zone Award 2020

20 2418 cover 1 web copy 1
Nieuws 22 okt. 2020
Gagarine, het langspeeldebuut van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh, wint de Explore Zone Award 2020. Het Franse regieduo was tijdens de afgelopen editie in Gent. De Explore Zone Award, hen uitgereikt door de Explore Zone jongerenjury, levert hen een promotionele duw in de rug op, dankzij een mediacampagne in De Morgen, Knack Focus en op Studio Brussel ter waarde van 27.000 euro.

Jaarlijks beslist een vijfkoppige jury van jongeren tussen 18 en 26 jaar oud over de winnaar van de Explore Zone Award. Dit jaar velden Florian Saerens, Reuben Martens, Ella Van Eynde, Ralph Vandamme en Monica Fierlafijn hun oordeel over veertien films die geselecteerd waren voor het Explore Zone-parcours en brachten verslag uit op Studio Brussel. Uit dit parcours, dat een zinnenprikkelende mix biedt van films die aansluiten bij de leefwereld van adolescenten, schoof de jury Gagarine als winnaar naar voren.

De film opent met archiefbeelden waarin te zien is hoe kosmonaut Yuri Gagarin in 1963 onder luid applaus het woonproject Cité Gagarine in Ivry-sur-Seine, net buiten Parijs, inhuldigt als een soort sociale utopie. Vijftig jaar later is de situatie minder rooskleurig. Cité Gagarine, met haar - vaak onhygiënische - 350 appartementen, haar chronisch defecte liften en verouderde elektriciteits- en waterapparatuur, moet worden gesloopt. Het is een lot waar de zestienjarige zwarte jongen Youri zich hevig tegen verzet. Dragen bij tot het visuele spektakel: de hypnotiserende score van Amine Bouhafa en Evgueni & Sacha Galperine.

De jongerenjury motiveert haar keuze zo: "'Gagarine' neemt je mee op een magisch-realistische trip doorheen maatschappelijke thema’s als sociale ongelijkheid, jeugdcriminaliteit en infrastructureel verval. Dit bijzonder straffe regiedebuut biedt een verfrissend positieve blik op de Parijse banlieues die doorgaans grauw en uitzichtloos geportretteerd worden. De film blies ons omver met de authentieke acteerprestatie van nieuwkomer Alséni Bathily, het ontroerende narratief en de dromerige visuele stijl die het kosmische met het aardse van cité Gagarine en haar inwoners weet te verweven. We waren dan ook unaniem in ons besluit dat dit meesterlijke portret de meer dan verdiende winnaar moest worden van de Explore Zone Award 2020."

Gagarine maakte reeds indruk op het programmatieteam van het filmfestival van Cannes, die de film het label meegaf van de officiële selectie van 2020. De film werd eveneens warm onthaald in de online versie van de Marché du Film. Het hoeft met andere woorden niet te verbazen dat ook de jongerenjury in Gent laaiend enthousiast is. Daarenboven zit de film ook in de Officiële Competitie en maakt hij dus ook nog steeds kans op de Grand Prix voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack/Sound Design, waarvan de prijsuitreiking plaatsvindt morgen/vrijdag 23 oktober (19:30 - Kinepolis).

De Explore Zone Award werd uitgereikt voor de vertoning van Never Rarely Sometimes Always. Dit intieme coming-of-agedrama van Eliza Hittman kreeg van de jongerenjury een Special Mention.

De film speelt nog op vrijdag 23 oktober om 18:00 in Kinepolis.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?