World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Gagarine
Gagarine (2020)

regisseur: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh

componist: Sacha Galperine, Evgueni Galperine, Amine Bouhafa
Met: Alséni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven, e.a.

Film Fest Gent - Gagarine

In aanwezigheid van: Jérémy Trouilh, Fanny Liatard

De Franse banlieues worden op groot scherm niet zelden in mistroostige sociaal-realistische vertellingen gegoten over grauwe wijken waar (jeugd)criminaliteit en verval welig tieren. Niet zo door het Franse regieduo Fanny Liatard en Jérémy Trouilh. Zij gooien de clichés overboord met Gagarine, een meesterlijk verlengstuk van hun gelijknamige kortfilm uit 2014. Het langspeeldebuut maakte indruk op het programmatieteam van het filmfestival van Cannes, die de film het label meegaf van de officiële selectie van 2020, en werd eveneens warm onthaald in de online versie van Marché du Film.

Gagarine opent met archiefbeelden waarin te zien is hoe kosmonaut Yuri Gagarin in 1963 onder luid applaus het woonproject Cité Gagarine in Ivry-sur-Seine, net buiten Parijs, inhuldigt als een soort sociale utopie. Vijftig jaar later is de situatie minder rooskleurig. Cité Gagarine, met haar - vaak onhygiënische - 350 appartementen, haar chronisch defecte liften en verouderde elektriciteits- en waterapparatuur, moet worden gesloopt. Het is een lot waar de zestienjarige zwarte jongen Youri (een rol voor de charismatische nieuwkomer Alséni Bathily) zich hevig tegen verzet. Hij repareert delen van het gebouw dan maar eigenhandig met tweedehandsmateriaal, samen met zijn vriend Houssam en het Romameisje Diana (Lyna Khoudri, weldra te zien in Wes Andersons The French Dispatch). Wanneer de arbeiders aankomen om de ontmanteling van het complex voor te bereiden, zit Youri (wiens moeder met een man is gevlucht) alleen in het gebouw. Net als naamgenoot Yuri Gagarin droomt hij van een astronautenbestaan en vlucht hij in zijn gedachten naar de sterren. Daarom richt hij zijn flat in als een ruimtecapsule, compleet met hydrotechnische gewassen, doordringbare muren en waterfilters op basis van YouTube-tutorials van echte astronauten in de ruimte. De enige mensen die hij tegen het lijf loopt, zijn een lokale drugsdealer die eveneens weigerachtig tegenover de evacuatie staat en Diana, met wie hij een romance begint.

Liatard en Trouilh creëerden een aangrijpend, ambitieus en dromerig langspeeldebuut waarin zowel het scifi-escapisme van Steven Spielbergs Close Encounters of the Third Kind (1977) als de véritéstijl van Ken Loachs I, Daniel Blake (2016) worden vermengd. Draagt bij tot het visuele spektakel: de hypnotiserende score van Amine Bouhafa en Evgueni & Sacha Galperine.

Een aangrijpend en ambitieus debuut waarin het scifi-escapisme van Steven Spielberg en de véritéstijl van Ken Loach worden vermengd.

Stem hier voor de North Sea Port Publieksprijs

En win een VIP-rondvaart met diner in het Gentse deel van de North Sea Port voor tien personen.

  Breng je stem uit
Nodig je vrienden uit

Speeldata: Gagarine

Kinepolis Gent
Gasten: Jérémy Trouilh (Director), Fanny Liatard (Director)
vr 16 okt 2020 19:45 - 21:22 (97 min)
Kinepolis Gent
Gasten: Jérémy Trouilh (Director), Fanny Liatard (Director)
za 17 okt 2020 14:30 - 16:07 (97 min)
Kinepolis Gent do 22 okt 2020 21:50 - 23:27 (97 min)
Kinepolis Gent vr 23 okt 2020 18:00 - 19:37 (97 min)

Credits

regisseur: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
scenario: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh, Benjamin Charbit
producent: Carole Scotta, Julie Billy
componist: Sacha Galperine, Evgueni Galperine, Amine Bouhafa
montage: Daniel Darmon
fotografie: Victor Seguin

productiehuis: Haut et Court
Distributeur: Cinéart

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Nl ond.
Land: Frankrijk
jaar: 2020

Filmografie

FANNY LIATARD: Gagarine (2015, short), La République des enchanteurs (2016, short), Chien bleu (2018, short), Gagarine (2020). JÉRÉMY TROUILH: Gagarine (2015, short), La République des enchanteurs (2016, short), Chien bleu (2018, short), Gagarine (2020).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,39

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

Stem hier voor de North Sea Port Publieksprijs

En win een VIP-rondvaart met diner in het Gentse deel van de North Sea Port voor tien personen.

Breng je stem uit
Online communicatie door Wisefools