'Four Chambers to the Heart' in Toronto

Four Chambers to the Heart
Nieuws 26 apr 2023
Op zaterdag 29 april 2023 gaat de hybride animatiefilm Four Chambers to the Heart in wereldpremière op het internationale documentairefestival Hot Docs in Toronto. Four Chambers to the Heart werd geregisseerd door Kostas Ioannidis en Johan Grimonprez naar een tekst van Tine Van Aerschot.

Deze korte film gaat over Sofonisba Anguissola die in Palermo leeft tijdens de late renaissance. Terwijl ze in quarantaine zit vanwege de pest schrijft de meester-schilderes haar laatste brieven aan haar leerling en Vlaamse meester in wording Antoon Van Dyck. Beiden ontmoetten mekaar toen Van Dyck vijfentwintig was. Hij schilderde een portret van haar en zij schilderde er ook een van hem.

Sofonisba Anguissola, in 1532 in Cremona geboren en in 1625 in Palermo overleden, was wereldberoemd maar is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. In haar portretten beeldt ze echte mensen uit, veelal in een huiselijke omgeving. Ze zijn emotioneel geladen. Michelangelo nam haar onder zijn hoede en zij verbleef lange tijd aan het Spaanse hof. Door haar talent was ze een wegbereider voor andere vrouwelijke kunstenaars.

Johan Grimonprez is een internationaal geprezen multimediaal kunstenaar bekend van onder meer dial H-I-S-T-O-R-Y en Shadow World. Four Chambers to the Heart is een productie van Melissa Dhondt en Annemie Degryse voor Lunanime in coproductie met de Nederlandse Stichting Mooves.

Hot Docs vindt van 27 april tot 7 mei 2023 plaats in Toronto.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.