10 21 okt. '23

Hot Docs in Toronto lauwert Annabel Verbeke

4 Seasons in a Day
Nieuws 12 mei 2021

Op het prestigieuze documentaire filmfestival Hot Docs in Toronto kreeg Annabel Verbeke de Emerging International Filmmaker Award voor haar 4 Seasons in a Day. Na de Gouden Berlinale Beer voor Olga Lucovnicova’s Nanu Tador valt er opnieuw een Vlaamse documentaire in de prijzen. De Vlaamse documentaires zijn gegeerd en worden geëerd op het internationale forum.

Volgens de jury in Toronto is 4 Seasons in a Day “veel complexer en universeler dan je bij een eerste aanblik zou denken”. De jury prijst ook het meesterschap dat Verbeke nu al van bij haar tweede film tentoonspreidt. Een talent om in het oog te houden dus.

Identiteit

De in Ieper geboren Annabel Verbeke draaide haar documentaire vorig jaar tussen twee lockdowns. Ze plaatst haar camera grotendeels op de ferry die dagelijks over de Carlingford Lough vaart, een zee-inham in het Oosten van Ierland waar de onzichtbare grens ligt tussen Noord en Zuid. Bij de overtocht wordt de grens telkens weer overschreden. Dat geeft aanleiding tot heel wat politieke discussies. Die worden ook aan land gevoerd en gaan hoofdzakelijk over identiteit. Verdeeldheid is daarbij, gezien de woelige Troubles-geschiedenis, troef. Komt het ooit tot een verzoening en wat met de toen nog op komst zijnde Brexit?

Universeel

Annabel Verbeke weet haar boeiende en zeer diverse personages te kiezen en door haar intelligente aanpak krijgt haar film inderdaad een universele dimensie. Diepgang staat een frisse lichtvoetigheid echter niet in de weg. Er is plaats voor humor en het al dan niet verschijnen van de dolfijn Finn tijdens de overtocht zorgt voor wat ontwapenende spanning. 4 Seasons in a Day is een fascinerende, meeslepende, prachtig gefotografeerde documentaire die met een stukje Händel op het einde nog een soort spirituele dimensie krijgt.

Bevestiging

Met haar bekroonde film bevestigt Annabel Verbeke het talent dat al bleek bij haar eindwerk Les Enfants de la mer/mère waarin ze het heeft over kinderen met gedragsproblemen die terechtkomen in een Oostendse zeevaartschool. Met die film won ze in 2010 een VAF-Wildcard die ze gebruikte om We Will Remember Them te draaien in de Westhoek. Deze documentaire over hoe men er omgaat met de herinnering aan WOI was in 2018 de best bekeken auteursdocumentaire op Canvas. 4 Seasons a Day waarin zowel de uiterlijke als de innerlijke grens van de mens aan bod komt, is de eerste van een zesdelige reeks met Borderline als thema.

Sterk

Volgens het VAF zijn de Vlaamse documentaires aan een bijzonder sterk voorjaar bezig. Naast de vernoemde Gouden Beer voor beste kortfilm in Berlijn en de Emerging Award in Toronto kreeg Liesbeth De Ceulaer op het Kopenhaagse CPH:DOX een eervolle vermelding voor haar documentaire Holgut. Deze documentaire staat eveneens op het programma van het nog tot 23 mei durende DOK.fest München. Daar worden ook Dark Rider van Eva Küpper, The Wire van Tiha Dudac en de minoritaire coproductie White Cube van Renzo Martens vertoond.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.