09 20 okt. '24

Finalisten 12e compositiewedstrijd Film Fest Gent zijn bekend!

30 aug. 2013
De drie finalisten van de felbegeerde SABAM Award For Best Young European Composer, waarmee de World Soundtrack Academy jong Europees filmmuziektalent wil belonen, zijn bekend. Het gaat om de Fransman Gilles Alonzo, de Belg Rafaël Leloup en de Duitser Sebastian Oswald. Hun werk zal live worden uitgevoerd door het Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards op 19 oktober in Kuipke Gent. Daar komen we ook te weten wie van hen met de hoofdprijs en 2.500 euro gaat lopen.

De kandidaten kregen de opdracht muziek te componeren bij een scène uit ‘The Big Shave’ van Scorsese uit 1968. Scorsese heeft door deze kortfilm een bijzondere band met België, want hij kreeg er hier zijn allereerste erkenning voor op het door het Koninklijk Belgisch Filmarchief georganiseerd festival van de experimentele film in Knokke. Scorsese gaf toelating om speciaal voor deze compositiewedstrijd nieuwe muziek te laten schrijven bij een fragment uit zijn legendarische kortfilm.

“Dit jaar was de muzikale kwaliteit van de ingezonden partituren bijzonder hoog. Op papier zag het er allemaal schitterend en professioneel uit. Terwijl de meeste componisten keurig binnen de lijntjes van de traditionele filmmuziek kleurden, gingen enkelingen toch even zoeken in diverse uithoeken van de jazz en moderne hedendaagse klassieke muziek", aldus Dirk Brossé.

"Bij de confrontatie tussen muziek en beeld sneuvelden echter een aantal scores wegens te druk, te zware instrumentatie, ongepaste muzikale stijl, te weinig spanning, te weinig opbouw en vooral te weinig dialoog tussen beeld en muziek. Er werd weinig geëxperimenteerd of rekening gehouden met de stiltes, het ritme en de flow van de film."

"Drie componisten zijn er toch in geslaagd om met hun interessante score de aandacht van de juryleden naar zich toe te trekken. Drie partituren werden weerhouden en zullen worden gepresenteerd op de 13e WSA. En dan maar wachten op de magische woorden: “And the winner is…”

De professionele jury bestond uit Patrick Duynslaegher (artistiek directeur FFG), Dirk Brossé (componist, dirigent en muziekdirecteur FFG), componist Michel Herr, Stefan Rycken (zaakvoerder ACE Image Factory) en regisseur Bavo Defurne (North Sea Texas).

De uiteindelijke laureaat ontvangt de SABAM Award For Best Young European Composer (t.w.v. €2.500) en treedt zo in de voetsporen van Valentin Hadjadj, de winnaar van 2012 en een schare aan grote componisten die te gast waren op de afgelopen festivaledities zoals Angelo Badalamenti, Dario Marianelli, Gustavo Santaolalla, Hans Zimmer, John Powell, Maurice Jarre, Howard Shore, Alberto Iglesias en Elliot Goldenthal.

13e World Soundtrack Awards & Concert
zaterdag 19 oktober om 20u in Kuipke Gent
uitvoering door Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé
begeleid door filmfragmenten op het grote scherm

Tickets kosten €29, €39 en €49 en zijn hier verkrijgbaar of telefonisch (09/233 77 88). Studenten kunnen dit jaar op vertoon van hun studentenkaart voor de uitzonderlijke prijs van €19 ipv €29 het concert bijwonen. Voor de kaarten van €39 en €49 bestaat geen kortingstarief.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?