11 22 okt. '22

Filmmuziekseminarie op 41e Film Fest Gent

03 sep. 2014

Het jaarlijks seminarie, georganiseerd in samenwerking met de School of Arts Gent, gaat door op vrijdag 24 oktober.

De rode draad doorheen het debat is de ‘Franse cinema’. Surrealisme, Nouvelle Vague, Bessons Cinema-du-look, poëtisch realisme…Wat maakt die Franse cinema en zijn filmmuziek zo uniek? Eén ding is zeker: er is gespreksstof genoeg.

Dr. Martine Huvenne modereert naar jaarlijkse gewoonte het debat. Dr. Huvenne geeft les aan School of Arts Gent en LUCA School of Arts en wil in dit seminarie de nadruk leggen op film en muziek als artistiek gegeven, met vooral aandacht voor de samenwerking tussen de componist, regisseur en sounddesigner.

Tijdens de voormiddag verwelkomen we Thierry Jousse, jarenlang redacteur van onder andere de Franse, respectabele vakbladen ‘Cahiers du cinéma’ en ‘Les Inrockuptibles’. Momenteel presenteert Jousse zijn eigen radioshow, ‘Cinéma Song’, op de zender ‘France Musique’, waarin hij de verschillende facetten van filmmuziek bespreekt.

Na dit debat nodigen we je uit voor een korte lunchbreak. Dit vormt de ideale gelegenheid om contacten te leggen en een gesprek te voeren met andere filmliefhebbers.

Na de pauze krijgt Bruno Coulais het woord. Deze Franse componist schreef onder andere muziek voor de film ‘Microcosmos: Le Peuple De l’Herbe’, ‘Coraline, ‘Les Choristes’ en ‘Mon Pire Cauchemar’. Tijdens zijn loopbaan werkte hij nauw samen met de regisseur en scenarioschrijver Benoît Jacquot, die we ondermeer kennen van ‘Les Adieux à La Reine’.

Tot slot mogen we de gelauweerde Philippe Sarde verwelkomen. Sarde is ondermeer de huiscomponist van Bertrand Tavernier, André Téchiné en Claude Sautet. Hij verwierf faam met onder andere zijn muziek voor Roman Polanski’s film ‘Tess’ en ‘Les Choses de la Vie’, geregisseerd door Paul Sautet. Met meer dan 200 muziekstukken voor films, kortfilms en mini-series die op zijn naam staan, heeft hij een indrukwekkend oeuvre samengeraapt. Zijn composities werden uitgevoerd door het neusje van de zalm, waaronder Chet Baker, Stan Getz en Maurice Vander.

Doorheen de seminarie bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen. Meer uitgebreide vragen kunnen op voorhand doorgestuurd worden naar louise@filmfestival.be.

Praktische info:

Wanneer? Vrijdag 24 oktober – van 9u30 tot 16u30
Prijs? €20; studenten €15
Waar? Kinepolis Theatre

Koop nu uw tickets!

Luister naar de Spotify-lijst en ontdek bekende soundtracks uit de Franse film.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.