09 20 okt. '24

Filmfestival Gent toont in primeur film voor blinden en slechtzienden.

25 sep. 2006
Op 17 oktober toont het Filmfestival Gent in samenwerking met de vzw 'De Vrienden der blinden in primeur voor Vlaanderen een filmvoorstelling voor blinden en slechtzienden. De keuze viel op De Zaak Alzheimer van Erik van Looy die door Herbert Bruynseels van een commentaarstem werd voorzien. Zo kunnen mensen met een visuele handicap ook eens genieten van een avondje film!
Het klinkt wellicht wat vreemd, een filmvoorstelling voor blinden en slechtzienden. Toch is dit niet zo ongewoon, en bestaat er sinds 1999 in ons land een filmclub die zich speciaal richt op deze doelgroep. Tijdens de voorstelling krijgt het publiek een speciale commentaarstem te horen, die gemonteerd werd tussen de dialogen op de geluidsband. Acteur Herbert Bruynseels leende bijvoorbeeld zijn stem aan De Zaak Alzheimer, en laat op die manier de indringende sfeer van Van Looys suspense thriller optimaal tot zijn recht komen. De filmvoorstelling voor blinden is een initiatief van de vzw De Vrienden der Blinden. Die vzw spant zich sinds 1885 in om de levensomstandigheden van visuele gehandicapte personen te verbeteren. Via de filmvoorstelling wil de vzw niet alleen blinden en slechtzienden laten genieten van film, de vereniging wil op deze manier ook visueel gehandicapten uit hun isolement halen door ze te integreren in activiteiten die voor hen op het eerste gezicht onbereikbaar zijn. Zo hoopt de vzw om blinden en slechtzienden toe te laten om te leven zoals iedereen leeft. Deze uitzonderlijke filmvoorstelling vindt plaats op dinsdag 17 oktober in Kinepolis Gent, zaal 4 om 15u. Inschrijven kan via: p.seghers@amisdesaveugles.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?