09 20 okt. '24

Oproep voor filmprojecten op zoek naar componist

20181016 FFGENT 2018 Jeroen Willems 1014
Nieuws 06 mei 2021
Tijdens de jaarlijkse WSA Industry Days op Film Fest Gent, van 20 tot en met 23 oktober 2021, zal Film Fest Gent samenwerken met MCFIFA (MUSIC & CINEMA Internationaal Filmfestival van Aubagne) en FIFF Namur (Internationaal Festival voor Franstalige film in Namen) om een Belgische variant van het Third Character-initiatief te organiseren. Regisseurs en producenten die op zoek zijn naar een componist voor hun filmproject kunnen vertrouwen op FFG, MCFIFA en FIFF Namur om een match te vinden met een geschikte filmmuziekcomponist.

Over Third Character

Third Character is een initiatief dat ontwikkeld werd door MCFIFA en Sacem. Het project heeft als doel ontmoetingen te faciliteren tussen filmmuziekcomponisten en duo’s van regisseurs en producenten die bezig zijn met een filmproject waarvoor nog een componist geselecteerd moet worden. FFG en FIFF Namur organiseren afwisselend elk jaar een Belgische variant van het project. Op die manier willen de filmfestivals een samenwerking tot stand brengen tussen regisseurs, producenten en componisten. De samenwerkingen die voortkomen uit deze ontmoetingen zullen de kans krijgen financiële steun aan te vragen voor de score via auteursrechtenorganisaties Sabam of Sacem (enkel voor leden).

Matchmaking

Hoe gaat het zoeken naar een match precies in zijn werk? Regisseurs en producenten, wiens filmproject financiële steun moet hebben ontvangen en bijgevolg met de productie van start kan gaan, kunnen het scenario of een specifieke scène indienen van een filmproject dat nog met filmen moet aanvangen en waarvoor nog geen componist gekozen is. Dit scenario mag zowel voor een kort- als langspeelfilm zijn, voor zowel fictie als documentaire. Het materiaal zal verstuurd worden naar de kandidaat-componisten, die op basis van de visie en verwachtingen van de regisseur en producent enkele demo’s zullen maken.

Praktisch

De gesprekken tussen de regisseurs, producenten en de componisten zullen plaatsvinden op vrijdag 22 oktober 2021. Tijdens deze gesprekken zullen de componisten hun demo’s en aanpak pitchen. Na het gesprek beslist het regisseur-producentenduo of ze een samenwerking willen aangaan met één van de componisten.

Ben jij een regisseur of producent met een filmproject dat in aanmerking komt? Stuur dan jouw materiaal naar industry@filmfestival.be tegen 1 september 2021. Het scenario (of specifieke scène) wordt bij voorkeur in het Engels doorgestuurd, met daarin de aangeduide delen waarvoor een demo kan gemaakt worden. Bovendien kunnen richtlijnen rond de intenties en muzikale verwachtingen voor het filmproject meegestuurd worden. Tot slot moeten ook de technische fiche van de film, het CV (bio + foto) en de contactgegevens van de regisseur en de productiemaatschappij toegevoegd worden.

Great Greek Composers

Wil je nog meer filmmuziek ontdekken? Mis dan zeker ons jaarlijks filmmuziekconcert niet, dat dit jaar helemaal in het teken staat van Great Greek Composers. Geniet op vrijdag 22 oktober 2021 van de filmmuziek van o.a. Eleni Karaindrou, Mikis Theodorakis en Evanthia Reboutsika in Opera Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?