09 20 okt. '24

Film Fest Gent en VIERNULVIER presenteren: VIDEODROOM 2022

VIDEODROOM website
Nieuws 17 aug. 2022
VIDEODROOM is de jaarlijkse creatieve dream date tussen Film Fest Gent en Kunstencentrum VIERNULVIER: een eigenwijze mengelmoes van eclectische muziek en dito cultcinema. Van 12 oktober tot en met 22 oktober worden unieke audiovisuele voorstellingen en vers gecomponeerde soundtracks bij obscure films voorgesteld. VIDEODROOM 2022 wordt weer een spannende alternatieve trip doorheen de nachten van Film Fest Gent.

Carnival of Souls - Herk Harveys psychologische thriller uit 1962 - zal tijdens VIDEODROOM 2022 voorzien worden van een compleet nieuwe score door het Antwerpse MIAUX. Ook zal je Le Révelateur kunnen herbeleven, een confronterende stille film uit 1986 van Philippe Garrel waar ensemble Bohren & der Club of Gore hun minimalistische doomjazz aan zullen ophangen. Met onder andere Mathilde Fernandez, Promis3 en Use Knife staan er ook een paar opzwepende en visionaire electronica-acts op het programma die elk een unieke visuele show zullen brengen.

''De naam VIDEODROOM mag je dit jaar wel heel letterlijk nemen. Vrijwel elk project heeft een onlosmakelijke band met de nacht en met dromen. We vertonen dit jaar bijvoorbeeld een film als 'Carnival of Souls' uit 1962 die van begin tot eind een surreële, onwerkelijke sfeer uitademt. Die licht Lynchiaanse toon zal alleen maar versterkt worden door de nagelnieuwe analoge synth-soundtrack door de Antwerpse MIAUX."
Wouter Vanhaelemeesch programmator VIDEODROOM
Videodroom 2022 INSTA Bohren

Le Révélateur - BOHREN & DER CLUB OF GORE

12.10 - 20:00

Een meesterlijke minimalistische film die - ontdaan van vrijwel alle narratief - op hypnotische wijze de tijd doet vertragen tot die nét niet tot stilstand komt.

Twee jonge ouders en hun zoontje bewegen zich in Le Révélateur door het duister, van ruimte naar ruimte, in een desolate en onwerkelijke realiteit. Ze vluchten weg, doorheen betonnen structuren en verlaten wegen en velden, van een onbekende dreiging die allesomvattend en onontkoombaar lijkt.

Gefilmd enkele dagen na de mei ‘68-revolte in Duitsland en in de buurt van enkele concentratiekampen, baadt de film in grauwe symboliek en twijfelt hij continu tussen waken en slapen. Een controversieel meesterwerk binnen de Franse experimentele cinema.

We hebben voor ‘Le Révélateur’ gekozen omdat er overeenkomsten zijn tussen onze muziek en de film. De gereduceerde esthetiek en de vrije ruimtes die de beelden van de film creëren, zorgen ervoor dat elke kijker er zijn eigen verklaring aan kan geven en er zijn eigen emoties in kan terugvinden - net zoals luisteraars dat bij onze muziek doen.''- Bohren & Der Club of Gore.

Videodroom 2022 INSTA Fernandez

Mathilde Fernandez x Promis3

13.10 - 19:30

De veelzijdige artieste Mathilde Fernandez werkt in de performance- en beeldende kunst, maar maakt ook muziek. Na twee solo-ep’s (‘Hyperstition’ en ‘Final Vegas’) en een job als de helft van het duo ascendant vierge (opgericht met Paul Seul, bekend van het technocollectief Casual Gabberz), is er nu haar derde ep ‘Sensible’.
Doorheen zowel elektronische als akoestische landschappen verkent Mathilde meer dan ooit het intieme en persoonlijke, in een universum vol theatrale pop en ongeremde emoties.

Het Belgische duo Promis3 heeft een eigen plek veroverd in de cyberpopwereld. Hun fascinerende producties, betoverende visuals en opvallende esthetiek weerspiegelen de unieke chemie tussen bandleden Andras en Brent. Als duo verleggen ze voortdurend de grenzen van een herkenbare, maar confronterende visuele identiteit.

Op VIDEODROOM 2022 brengt Mathilde Fernandez, net als cyberpopduo Promis3, een indrukwekkende audiovisuele show.

Videodroom 2022 INSTA U Se Knife

DOUBLE BILL
The Shedding of Skin - USE KNIFE

15.10 - 19:30

Als Use Knife kunnen Stef Heeren, Kwinten Mordijck (beiden bekend van Kiss The Anus Of A Black Cat) en Saif Al-Qaissy (Babylon Trio) hun liefde voor analoge en modulaire machinerie botvieren. Daarbij laten ze groovy Arabische percussie en bezwerende vocals over je uitrollen. Voor de productie van hun debuutalbum The Shedding of Skin werkt het trio samen met Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem in My Heart, Hotel2Tango).

VIDEODROOM presenteert de audiovisuele albumreleaseshow. Denk: stuwende elektronische beats, gesequenteerde melodieën en samples, en levendige Arabische drumritmes. Youniss Ahamad neemt de live visuals en scenografie voor zijn rekening. The Shedding of Skin komt uit op het label VIERNULVIER Records op 30 september 2022. Pre-order de plaat op de VIERNULVIER Records bandcamp.

VD insta Jerusalem

DOUBLE BILL
Jerusalem In My Heart & GRID

15.10

Ondertussen is ook de opener van die avond bekend: het audiovisuele performanceproject Jerusalem In My Heart (JIMH). Geen onbekenden voor de heren van Use Knife, want JIMH-bandlid Radwan Ghazi Moumneh producete The Shedding of Skin. Kleine wereld!

Naast de Libanees-Canadese producer/muzikant Moumneh maakt ook de in Montreal gevestigde filmmaker Erin Weisgerber deel uit van JIMH. Ze maken moderne, experimentele Arabische muziek, die ze versmelten met analoge film. Het resultaat beschouwen ze als multimediale werken van crosscultureel en sociaal-politiek kunstenaarschap.

+++ Blijven hangen na de double bill kan! Het Gentse non-profit DIY-jongerencollectief GRID maakte een avond vol barstende beats, vlijmscherpe visuals en scifi-scenografie. Op de affiche o.a. Palestijne glitch lord Muqata'a en de Tunesisch-Brusselse genre bender Samar.

VD insta oona

Spindle - Oona Libens

19.10

In de nieuwe voorstelling van visuele kunstenaar Oona Libens ontmoeten een alwetende Spin en een artificiële intelligentie elkaar. Spindle vertrekt vanuit de link tussen deze twee schijnbaar tegenovergestelde technologieën, om de symbiose tussen natuur en digitale vooruitgang te onderzoeken.

Daarvoor gebruikt de Belgisch-Zweedse Libens zowel antieke als hedendaagse projectietechnieken en schaduw- en lichteffecten. Zo creëert ze een kortstondig, tastbaar en soms haperend universum, dat perfect binnen ons VIDEODROOM-programma past.

Muzikanten Jürgen De Blonde en Vica Pacheco werkten mee aan deze voorstelling.

Videodroom 2022 INSTA Miaux

Carnival of Souls - MIAUX

20.10 - 19:30

Geboren in Sarajevo, maar ondertussen al een tijd in Antwerpen gevestigd: MIAUX. Gewapend met een Casio maakt ze minimalistische en melancholische muziek. Voor VIDEODROOM voorziet ze de cultklassieker Carnival of Souls van een compleet nieuwe score, die ze live gaat brengen. In de originele score hoor je kerkorgels, in die van Miaux analoge synthesizer.

Carnival of Souls is een Amerikaanse psychologische thriller uit 1962, geproduceerd en geregisseerd door Herk Harvey, met een scenario van John Clifford.

B-filmklassieker Carnival of Souls was bedoeld om "eruit te zien als een Bergman en te voelen als een Cocteau" - iets waar de film, met zijn opvallende locaties en spookachtige orgelscore, ook in slaagt. Harvey maakte gebruik van verschillende guerrilla filmtechnieken en draaide de film met een bescheiden budget van 33.000 dollar. Het was zijn enige speelfilm, die niet veel aandacht kreeg toen hij in 1962 werd uitgebracht als dubbelfilm met het nu grotendeels vergeten The Devil's Messenger. Toch verwierf dit macabere meesterwerk een cultstatus.

VD insta Kohlstedt

Martin Kohlstedt x Son of the White Mare

21.10

De Hongaarse fantasyfilm Son of the White Mare (1981) wordt gezien als één van de grootste surrealistische geanimeerde meesterwerken. De film - deels Nibelungenlied, deels Yellow Submarine - kreeg dankzij de gerestaureerde versie van 2019 een tweede leven.

Bedenker Marcell Jankovics, die in 1974 een Oscarnominatie binnenhaalde voor zijn geanimeerde kortfilm Sisyphus, kon die revival gelukkig nog net meemaken - hij stierf in mei 2021. Son of the White Mare benadrukt de magie van ouderwetse handgetekende animatietechnieken: tot op het einde van z’n leven is Jankovics zijn films op papier blijven tekenen.

De Duitse experimentele pianist-componist Martin Kohlstedt speelt live een nieuwe soundtrack bij Jankovics’ magische prent. Kohlstedt creëert een waaier aan 'modules'. De ordening van deze modules wordt beïnvloed door zijn emoties, de vibes van het publiek en de sfeer in de zaal. Hierdoor is geen enkel liveconcert hetzelfde. Met zijn modulaire composities geeft Kohlstedt een nieuwe dimensie aan klassieke muziek: hij heeft er zelfs een TEDx Talk over gegeven.

VD insta Paard

PAARD. x Line of Scrimmage

22.10

Voor het project Line of Scrimmage werkt het Gentse nu-jazztrio PAARD. samen met 6 (animatie)filmmakers: Sarah Yu Zeebroek, William Massy, Kim Pi Lee, Simon & Vincent Leynen, Anton Cla en Alexander Deprez.

Geïnspireerd door de filmklassieker Bullitt (1968) met hoofdrolspeler Steve McQueen, vroeg de band hun om kortfilms rond het thema ‘achtervolging’ te maken, waar ze live een unieke score bij zullen spelen.

De kortfilms gaan van handgemaakte stop-motion over live action drama tot abstracte computervisuals. Rekening houdend met de eclectische en onvoorspelbare smaak van PAARD., mag je een humoristische screening vol high energy muziek verwachten!

Tags

Videodroom

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?