10 21 okt. '23

Festivalfilm in de bioscoop: Waste Land

P1962o602cuubm4f1k8gafc1vpa2
25 nov. 2014

Met zijn derde film zet de Belgische regisseur Pieter Van Hees zichzelf definitief op de kaart van de internationale cinema. Niet zozeer omdat de hoofdrol in 'Waste Land' wordt vertolkt door Jérémie Renier, wiens reputatie in het buitenland ongetwijfeld de nodige deuren opent, maar omdat de psychologische thriller gewoon goed is.

De film werd geselecteerd voor de officiële competitie van het 41e Film Fest Gent, wat tevens de Europese première was van de film. Jérémie Renier (‘L’enfant’, ‘Cloclo’, ‘Saint Laurent’) en Natali Broods (‘Swooni’, ‘De helaasheid der dingen’) vertolken de hoofdrollen in het laatste luik van Van Hees’ trilogie ‘Anatomie van Liefde en Pijn’.

Van Hees kruipt op weergaloze wijze in het hoofd van een emotioneel labiele politierechercheur die van zijn vriendin te horen krijgt dat ze zwanger is, net op het moment dat hij zichzelf compleet verliest in een bizar moordonderzoek. Wat volgt is een zonderling kluwen van voodoo, nachtmerries, angstzweet, overspel, verkrachting, drugs, illegaal boksen, wilde feestjes en zwangerschapstherapie.

De film voelt een pak broeieriger aan dan hij eruitziet - 'Waste Land' heeft zijn titel niet gestolen - maar dat maakt de prestaties van zowel Van Hees als Renier des te markanter. De eerste lokt je moeiteloos binnen in een wereld waar je zo snel mogelijk weer uit wil ontsnappen, de tweede geeft een menselijk gezicht aan pure waanzin.

Ook bijzonder is de manier waarop Van Hees de zwangerschap van Natali Broods, die in de huid kruipt van de vriendin, aanwendt om de film netjes in hoofdstukken in te delen, terwijl haar partner voor haar ogen mentaal in duigen aan het vallen is. Een scherper contrast is moeilijk in te beelden.

Interessant om weten: 'Waste Land' is het derde deel van de trilogie Anatomie van Liefde en Pijn, die begon met 'Linkeroever' in 2008 en 'Dirty Mind' in 2009. Het eerste deel draaide om het lichaam, het tweede om het brein en het derde om de ziel. Maak u echter geen zorgen: u hoeft de vorige afleveringen niet te hebben gezien om mee te zijn. Ze gaan elk dan al over relaties, de films staan narratief volledig los van elkaar. Er zit in 'Waste Land' zelfs geen knipoog naar de vorige delen.

Eurydice Gysel en Koen Mortier produceerden de film voor Epidemic (‘Ex-drummer’, ‘22 mei’). 'Waste Land' zal op 25 november in de Belgische zalen verdeeld worden door O’Brother Distribution.
(B.V.A.)

"Waste Land" is te zien in:
- Kinepolis Antwerpen
- UGC Antwerpen
- Kinepolis Brussel
- UGC De Brouckère
- The Roxy (Koersel - 1/12)
- Central (Ninove)
- Sphinx (Gent)
- Buda Kunstencentrum

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.