12 23 okt. '21

Festivalfilm in de bioscoop: Venus in Fur

P1898tmpv7op31jopln29q5nau1
13 nov. 2013

Na de toneelbewerking 'Carnage', die de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski in de chalet neerpende waar hij door het Zwitserse gerecht onder huisarrest werd geplaatst wegens een 40 jaar oude zedenzaak, stortte de maker van paranoiaklassiekers als 'Repulsion' (1965), 'Rosemarys Baby' (1968) en 'Chinatown' (1974) zich op de erotische roman Venus Im Pelz van de Oostenrijker Leopold von Sacher-Masoch. Jawel, hij die zijn naam verleende aan het masochisme.

Al valt Polanski toch vooral terug op de Broadwayadaptatie van David Ives (die ook meeschreef aan het scenario van 'Venus in Fur'). De hoofdrol gaf Polanski aan zijn echtgenote en muze Emmanuelle Seigner. Zij is de 47-jarige actrice Vanda, die behoorlijk ver gaat in haar poging om de leading rol te bemachtigen in de nieuwe Parijse theaterversie van Masoch's roman en daarvoor zelfs het hoofd van regisseur Thomas (Mathieu Almaric) op hol brengt. Het verdere verloop van de film speelt zich, net als Carnage, af op één centrale locatie en toont het spel van psychoseksuele onderwerping tussen Vanda-de-dominatrix en haar slaaf Thomas. Illusie en realiteit vloeien daarbij voortdurend in elkaar over, terwijl Polanski zijn kwellingen en stokpaardjes op speelse en elegante wijze exploiteert.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.