09 20 okt. '24

Festivalfilm in de bioscoop: The Salt of the Earth

P196hkf3i21s3u1f6o1de5v0p7t1
12 nov. 2014
Net zoals met 'Pina', zijn 3D-documentaire over de legendarische choreografe Pina Bausch, is het met 'The Salt of the Earth' opnieuw oude rot in het vak Wim Wenders die toont dat ook vandaag docu's zowel visueel als inhoudelijk nog interessante nieuwe wegen in kunnen slaan. Deze fascinerende docu over de fotograaf Sebastião Salgado maakte hij samen met de zoon van Salgado, Juliano Ribeiro Salgado. Deze kwam in oktober de film voorstellen aan een enthousiast publiek. De film behaalde een tweede plaats in de Port of Ghent Publieksenquête, en scoorde een bijzonder hoog waarderingscijfer van 4,71 op 5.

Wenders en Salgado maken een visuele trip door de carrière van wereldfotograaf Sebastião Salgado. Wereldfotograaf is Salgado letterlijk en figuurlijk. Hij behoorde 15 jaar lang tot de top van fotoagentschap Magnum en richtte nadien zijn eigen persagentschap op. Daarnaast reist Salgado ook al 40 jaar lang heel de planeet rond in het spoor van de mensheid en haar geschiedenis. Denk aan eender welk belangrijk conflict van de afgelopen jaren. Salgado was erbij. Meer nog, de foto's die op uw netvlies gebrand staan waren waarschijnlijk van zijn hand. Zijn monumentale beelden lijken wel voor een bioscoopscherm gemaakt en Wenders brengt ze op ongeziene wijze in beeld. (S.D.W.)

"The Salt of the Earth" is te zien in:
- Actor's Studio en Vendôme (Brussel)
- Le Globe en Versailles (Luik)
- Sphinx (Gent)
- Buda (Kortrijk)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?