10 21 okt. '23

Festivalfilm in de bioscoop: Miss Julie

P197427cqhatb16oj11of1h5mspd1
19 nov. 2014

Liv Ullmann vormde met Ingmar Bergman een van de meest legendarische regisseur-acteursduo's uit de filmgeschiedenis. Ullman is met "Miss Julie" aan haar vierde langspeelfilm als regisseur.

De muze van de Zweedse filmvirtuoos moet in de jaren dat ze samen klassiekers als 'Persona', 'Scènes uit een huwelijk', 'Herfstsonate' en 'Schaamte' opnamen goed opgelet hebben want sinds Ullmann zelf in de regisseursstoel heeft plaatsgenomen geeft ze blijk van een even grote gave om het beste uit haar acteurs te halen.

Voor 'Miss Julie' kon ze daarvoor rekenen op de onvolprezen Jessica Chastain die na 'Take Shelter' en 'The Tree of Life' de opmerkelijke rollen aaneenrijgt, en op de Ierse bad boy Colin Farrell die blockbusters succesvol blijft afwisselen met kleinere onafhankelijke producties. Voor Chastain en Farrell moet deze August Strindberg-verfilming een feest geweest zijn.

Het stuk over een aristocrate die een van haar vaders dienaars probeert te verleiden geeft met zijn sluimerende spanningen, psychologisch steekspel en destructief geflirt rasacteurs de kans om echt te schitteren. Een uitstekende bijrol van Samantha Morton maakt het plaatje compleet.

Bovendien maakt Ullmann, die de actie verplaatste van Zweden naar Noord-Ierland, uitstekend gebruik van haar locatie. Het landgoed waar het drama zich voltrekt wordt een kluwen van kamers waarin lust en schaamte elkaar voor de voeten lopen. Somptueus en beklijvend maar ook sexy en uitdagend, 'Miss Julie' is schitterende cinema.

Volgens Jan Temmerman in De Morgen, "verfilmd toneel waar een hypnotiserende kracht van uit gaat".

"Miss Julie" is te zien in:
- UGC Antwerpen
- UGC Toison d'Or (Brussel)
- Studio Skoop Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.