12 23 okt. '21

Festivalfilm in de bioscoop: Kill Your Darlings

P18jaoaj3lff2q3ha1d1utq1or61
18 mrt. 2014

Dit op ware feiten gebaseerde regiedebuut van John Krokidas schetst de ontstaansdagen van de Beatgeneratie, aan de hand van een van de meest fascinerende gebeurtenissen uit die periode: de moord op David Kammerer.

Diens lichaam werd anno 1944 in de Hudson gedumpt, nadat hij was neergestoken door beat goeroe Lucien Carr. Kammerer (Michael 'Dexter' C. Hall) was een vriend van de vermaarde dichter William S. Burroughs (Ben Foster), die samen met de charismatische Carr (Dane DeHaan uit 'Lawless') aan de wieg stond van het jonge dichterscollectief de Beat Generation. Zij vertegenwoordigden een artistieke tegencultuur, gedreven door het idee dat dichters zich ongecensureerd moesten kunnen uiten, liefst met de hulp van de nodige geestesverruimende middelen. Onder hen bevond zich ook de poëet Allen Ginsberg, tevens de centrale figuur in 'Kill Your Darlings'.

Noem het gerust een meesterlijk staaltje van casting, want Ginsberg wordt vertolkt door Daniel Radcliffe, die voor de tweede keer in zijn post-Harry Pottercarrière de mantel van de tovenaarsleerling van zich afwerpt. We zien Ginsberg naar de prestigieuze universiteit van Columbia trekken, waar hij in een mum van tijd verandert van een brave student rechten in een student Engels die zich verliest in rijkelijke hoeveelheden drugs, alcohol, freejazz en poëzie. Ondertussen ontdekt hij ook de geneugten van seks - met vrouwen én mannen - en voelt hij de passie hevig oplaaien voor zijn medestudent Lucien Carr. Verder worden we ook getuige van ontmoetingen tussen Burroughs, Ginsberg en Jack Kerouac (Jack Huston), terwijl de relatie tussen Carr en Kammerer alsmaar zorgwekkender wordt. Ondersteund door een dynamische visuele stijl en een gedurfde soundtrack met eigentijdse muziek, creëert Krokidas met 'Kill Your Darlings' een verleidelijke wereld die bulkt van passie, zelfontdekking en verontrustende verlangens.

ON THE ROAD
De 'beat poets' zijn de laatste jaren bijzonder populair op het witte doek. Denk maar aan 'On the Road', waarmee regisseur Walter Salles ('The Motorcycle Diaries') de lang onverfilmbaar geachte cultroman van Jack Kerouac in een passioneel drama goot, met Kirsten Stewart als een van de vele hoofdpersonages. Of het bezwerende docudrama 'Howl', waarin James Franco in de huid van Allen Ginsberg kroop. Ook de nieuwe film 'Big Sur' is gebaseerd op werk van Kerouac. Daarin kampt de gevierde schrijver met een zelfdestructieve levensstijl na het plotselinge succes van 'On the Road'. De hoofdrol van de getormenteerde schrijver is weggelegd voor de Franse regisseur-acteur Jean-Marc Barr, maar regisseur Michael Polish reserveerde ook een rol voor zijn vriendin Kate Bosworth.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.