09 20 okt. '24

Festivalfilm in de bioscoop: Coming Home

P198ptl17faq1afpbsb1mm712f71
10 dec. 2014
Chinees regisseur Zhang Yimou keert terug naar zijn roots met een politiek gekleurd, tragisch en historisch uitgedost drama dat veel kleinschaliger is qua opzet dan je van de Chinese filmkeizer zou verwachten.

Hiervoor baseerde Zhang zich op een roman van Geling Yan. De film speelt zich hoofdzakelijk af tijdens de Culturele Revolutie, en focust op een intellectueel die na zijn terugkeer uit Amerika gearresteerd wordt en in een werkkamp belandt, tot verschrikking van zijn vrouw die hem niet langer herkent. Ze lijdt aan geheugenverlies en wil helemaal niets van hem weten. Gedreven door liefde probeert hij toch weer een plaatsje te verwerven in haar leven, daarbij geholpen door hun dochter. De film overspant zeven decennia, van de jaren 20 tot de jaren 90. Zhang, die vorig jaar nog hommeles kreeg met de Chinese autoriteiten omdat hij meer dan één kind heeft, knoopt met dit intiem en romantisch drama over schuld, liefde, verzoening en het spook van de Culturele Revolutie opnieuw aan met de traditionele vorm van zijn vorige films, 'Under the Hawtorne Tree' en 'Flowers of War', die laatste eveneens gebaseerd op een roman van Geling Yan. Yimou weet ontroerende vertolkingen uit zijn cast te puren, onder wie zijn toenmalige muze (en vrouw) Gong Li. (A.I.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?