10 21 okt. '23

Explore Award-winnaar Julia Ducournau's ‘Titane’ vanaf vandaag in de zalen

Julia Ducournau explore
Tips 28 jul. 2021

Vandaag verschijnt de spraakmakende Gouden Palm-winnaar Titane in 6 Vlaamse bioscopen. Maar niet enkel Cannes lauwert Julia Ducournau, ook in Gent viel de regisseur al in de prijzen. In 2016 mocht ze de Explore Award in ontvangst nemen voor haar debuutfilm Grave.

Met de subtiliteit van een stormram maakte regisseur Julia Ducournau in 2016 haar intrede in de filmwereld. Haar langspeeldebuut Grave wist alle clichés die het coming-of-age-genre met zich meebrengt behendig te ontwijken, deed bezoekers de cinemazalen ontvluchten en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ook onze Explore Zone Jury kon niet anders dan de overweldigende kwaliteit en originaliteit van Ducournau’s storytelling te belonen.

“‘Grave’ getuigt voor een debuterende cineaste van een gedurfde brutaliteit. Een absolute tour de force."
Masha Berkers, Bo Alfaro Decreton, Jasper Desmedt, Ben De Smet en Sven Hollebeke Explore Zone Jury
Grave ducournau

In Grave begint Justine aan haar opleiding diergeneeskunde met de bijhorende gore studentendoop. De vernederende opdrachten en het letterlijke bloedbad kan ze nog verdragen, maar wanneer de vegetarische Justine verplicht wordt om een stukje rauw dierenorgaan op te eten, reageert haar lichaam initieel weerbarstig. Het duurt echter niet lang tot Justine een slaaf wordt van haar vleeslust.

Vijf jaar later is Ducournau terug met het al even choquerende Titane. In Cannes werd de film al meteen bekroond met de Gouden Palm door de jury onder leiding van Spike Lee. Ducournau werd zo de tweede vrouw ooit die de prijs ontving, 28 jaar na Jane Campion voor ‘The Piano’. Onze oud-Explore Zone juryleden zijn waarschijnlijk allesbehalve verrast.

In Vlaanderen is Titane vanaf vandaag te zien in Sphinx Cinema, Budascoop, Cinema Cartoon’s, Lumière Brugge, The Roxy Theatre en Cinema Rio.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.