10 21 okt. '23

Europese Film Academie lauwert Carmen Maura

003 carmen maura theredlist
Nieuws 07 aug. 2018

Op 15 december 2018 krijgt de Spaanse actrice Carmen Maura in Sevilla een Lifetime Achievement Award op de uitreiking van de 31ste European Film Awards. Zij is een van de topactrices in de films van haar landgenoot Pedro Almodovar maar werkte ook mee aan een viertal Belgische films. Daaronder ‘Sur la terre comme au ciel’ van Marion Hänsel.

Al bij de eerste uitreiking van de Europese Film Awards in 1988 viel Carmen Maura in de prijzen. Ze werd bekroond als beste actrice voor haar rol in Pedro Almodovar’s ‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’. Al van af haar zevende was Carmen Maura geïnteresseerd in acteren en met vriendinnetjes stak ze toneelstukjes in elkaar die ze ook regisseerde. Studeren, filosofie en schone kunsten, deed ze in Parijs waar ze jarenlang een optrekje had. Ze was lid van het Nationaal Theater in Madrid toen ze voor het eerst samenwerkte met Pedro Almodovar. Beiden maakten deel uit van een culturele anti-Franco groep die ook na de dood van de dictator tegen conservatisme en burgerlijkheid ageerde. Samen met Almodovar draaide ze onder meer ‘De weg van het verlangen’ en ‘Volver’. Maar er kwam tussendoor ook ruis op die samenwerking.

Spaanse Oscars

In Spanje werd ze voor haar prestaties geregeld met een Goya, een Spaanse Oscar, bekroond. Dat was onder meer het geval voor ‘Ay Carmela’ van Carlos Saura. Buiten haar geboorteland werkte ze onder meer met de Franse regisseurs André Téchiné (‘Alice et Martin’), Etienne Chatiliez (‘Le bonheur est dans le pré) en Philippe Le Guay (‘Les femmes du 6e etage’). Daarnaast staan onder meer ‘Tetro’ van Francis Ford Coppola en ‘Valentin’ van de Argentijn Alejandro Agresti op haar filmografie.

In ‘Sur la terre comme au ciel’ vertolkt Carmen Maura de rol van de zwangere Maria Garcia. Haar nog ongeboren baby laat evenwel weten dat hij liever niet ter wereld zou komen… Carmen Maura was ook te zien in de Belgische films ‘Elles’ van Luis Teles en ’25 degrés en hiver’ van Stéphane Vuillet en in de coproductie ‘Free Zone’ van Amos Gitaï.

Op 15 december wordt zij de eregast op de European Film Awards.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.