12 23 okt. '21

European Film Academy ontvangt in mei de 14e Karlsmedaille voor Europese Media

P18jsph7gm1v1ipc1l1p1fjksnu1
25 mrt. 2014

De European Film Academy (EFA) zal op 22 mei in Aken de 14e Karlsmedaille voor Europese Media, de "Médaille Charlemagne pour les Médias Européens", ontvangen. Daarmee lauwert het curatorium de verdiensten van de EFA als internationale associatie van meer dan 3 000 filmmakers uit heel Europa.

"Sinds haar oprichting in november 1988 heeft de European Film Academy de taak op zich genomen, de belangen van haar leden te behartigen en de filmcultuur in Europa te bevorderen. Aan de hand van een groot aantal deels openbare evenementen dient er een brug tussen de creatieve – en de filmindustrie gebouwd en dient de filmcultuur ook financieel geconsolideerd te worden“, aldus de woordelijke inhoud bij de oprichting van het curatorium. De EFA verleent jaarlijks de Europese Filmprijs die telkens na twee jaar in Berlijn en het daaropvolgende jaar in een ander Europees land uitgereikt wordt. Dit jaar wordt voor de 27e keer aan in totaal 21 categorieën prijzen uitgereikt. Van de beste Europese film over de beste regisseur/regisseuse en de beste acteur/actrice tot het beste draaiboek en de beste filmmuziek zijn alle categorieën vertegenwoordigd.

"De European Film Academy verenigt als in heel Europa bekende instelling filmmakers uit nagenoeg alle Europese landen samen onder één dak. Ze geeft daardoor de filmcultuur in Europa een gezicht en heeft er in ruime mate ertoe bijgedragen dat het aanzien en de acceptatie van de Europese filmproducties de voorbije jaren – in het bijzonder tegenover Amerikaanse producties – verbeterd werden“, aldus Michael Kayser, voorzitter van de vereniging „Médaille Charlemagne“, bij de bekendmaking van de actuele prijswinnaar vandaag in Aken.

Marcel Philipp, burgemeester van Aken, beklemtoonde "dat de Europese filmacademie op voorbeeldige wijze door netwerkvorming van de filmmakers een aanzienlijke bijdrage tot een gemeenschappelijke cultuur als basis van de Europese eenmaking geleverd heeft. Met haar werk bundelt ze de creatieve en artistieke potentiëlen van de Europese film en versterkt ze het economische belang daarvan. Ze onderhoudt gelijktijdig de diversiteit, zonder welke Europa met al haar taalkundige en culturele verschillen niet opgebouwd zou kunnen worden.“

Bernd Vincken, namens dr. Jürgen Linden als woordvoerder van het directorium van de corporatie voor de uitreiking van de Gesellschaft für die Verleihung des Internationalen Karlspreises zu Aachen e.V., zei dat de film als grensoverschrijdende gemeenschappelijke taal benut wordt om het huidige Europa dichter bij de mensen te brengen. Of het nu om drama of komedie gaat, dient de film als overbrenger van informatie en emoties. Landen en mensen worden respectievelijk uitgebeeld en voorgesteld en naast verhalen wordt er ook vaak geschiedenis geschreven.

Met de Karlsmedaille wordt sinds het jaar 2000 voorafgaand aan de Karlsprijs-plechtigheden een Europese persoonlijkheid onderscheiden die zich op het gebied van de media op buitengewone wijze rond het proces van de Europese eenwording en rond de ontwikkeling van een Europese identiteit verdienstelijk gemaakt heeft.

Prijswinnaars tot nu toe waren de publicist Lord George Weidenfeld (GB), de auteur Cees Nooteboom (NL), de producent Jan Mojto (D), de regisseur Jean-Jacques Annaud (F), de voormalige intendant van de West-Duitse radio-omroep Keulen Fritz Pleitgen (D), de Poolse actrice Krystyna Janda (PL), de Stichting Filharmonisch Orkest Berlijn, de regisseurs Fatih Akin (D) en Abdellatif Kechiche (F) samen, de organisatie „Reporter ohne Grenzen“, de musicus André Rieu (NL), de uitgeefster Inge Schönthal-Feltrinelli, de Russische krant Novaya Gazeta en de Britse historicus en schrijver Timothy Garton Ash.

Opgericht wordt de Prijs door de vereniging "Médaille Charlemagne pour les Médias Européens“, tot welke volgende instellingen behoren: Stad Aachen, Stad Maastricht, Duitstalige Gemeenschap van België, Rijksinstituut voor Media NRW (LfM), Film- und Medienstiftung NRW GmbH, Arte – het Europese cultuurkanaal, BBC World News, Deutsche Welle, EOS Entertainment GmbH, Euronews, Eurosport S.A., de krantenuitgeversvereniging Noordrijn-Westfalen en de Gesellschaft für die Verleihung des Internationalen Karlspreises zu Aachen e. V. De vereniging werd in 2006 op initiatief van het LfM en de Stad Aken in het leven geroepen.

De medaille wordt door de in Keulen wonende kunstenares Angela Katzy ontworpen. Ze heeft een diameter van ongeveer 10 cm en is in 925 zilver gemaakt. De lazuursteen is in 750 geel goud gezet, ook de binnenste schoor is van geel goud gemaakt. Deze staat voor de streep die Karl de Grote zelf bij zijn handtekening meteen aan zijn zegel toevoegde omdat hij niet kon schrijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.