09 20 okt. '24

Drie Vlaamse kortfilms naar de Berlinale

Zonder meer
Nieuws 10 feb. 2021
De Berlinale selecteerde drie Vlaamse kortfilms zowel voor haar online industrieplatform in maart als voor haar publieksfestival begin juni 2021.

Zonder meer van Meltse Van Coillie, Nanu Tudor (My Uncle Tudor) van Olga Lucovnicova en Easter Eggs van Nicolas Keppens zijn geselecteerd voor de Berlinale die normaal zou plaats vinden van 11 tot 21 februari, maar nu door corona in twee delen werd opgesplitst. Het industriegedeelte gaat digitaal van 1 tot 5 maart en het publieksgedeelte staat gepland van 9 tot 20 juni.

Coming-of-age

Zonder meer is een coming-of-ageverhaal over de vijfjarige Lucie die probeert te begrijpen waarom de zwemvijver op de camping verboden terrein wordt nadat een jongentje vermist raakt. Voor de campingbewoners is dat het einde van een zorgeloze vakantie, voor Lucie het begin van een zoektocht. Deze kortfilm werd gerealiseerd met de VAF Wildcard die Van Coillie kreeg voor Elephantfish, haar afstudeerproject aan KASK. De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Lucie Wyns, Eva Binon, Lone Genar en Patrick Vervueren. De film ging in première op Leuven Kort en kreeg er een eervolle vermelding van de jury voor de Vlaamse competitie. De internationale première is voor Berlijn.

Reis

In Nanu Tudor reist Olga Lucovnicova terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep. Lucovnicova nam zowel de regie als de productie, fotografie en montage op zich van deze kortfilm die een eindwerk is uit het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts. Deze kortfilm werd ook bekroond met een VAF Wildcard voor documentaire.

Scenario en regie van Easter Eggs zijn van Nicolas Keppens die enkele jaren geleden samen met Matthias Phlips Wildebeest maakte. De grappige animatiefilm gaat over twee vrienden die exotische vogels uit een Chinees restaurant proberen te verkopen om met de opbrengst ervan een mountainbike te kopen. Een van de stemmen is van Victor Polster uit Girl van Lukas Dhont. Op Leuven Kort kreeg Easter Eggs de publieksprijs in de competitie voor Vlaamse animatiefilms.

Eerder werd al bekend gemaakt dat scenarist Angelo Tijssens en regisseurs Matthias De Groof en Kinshuk Surjan mogen deelnemen aan de Berlinale Talent-sessies terwijl Holly van Fien Troch en Zeevonk van Domien Huyghe geselecteerd werden voor de Berlinale Co-Production Market.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?