11 22 okt. '22

De Weg van alle Vlees en Houses with Small Windows winnen in Tel Aviv

P18q4sftjd1dt0jaihuq1bc81usf1
11 jun. 2014

Deben Van Dams korte film De weg van alle vlees is op het Tel Aviv International Student Film Festival bekroond geworden met de prijs voor beste film. Ook Houses With Small Windows van Bülent Öztürk viel in de prijzen en won er de hoofdprijs binnen de competitie voor Mediterrane en Arabische films.

De weg van alle vlees maakte deel uit van de internationale competitie in Tel Aviv. De korte film nam het daarbij op tegen 65 andere films van beloftevolle jonge regisseurs uit 30 landen van vijf verschillende continenten. De hoofdprijs in Tel Aviv is niet de eerste onderscheiding op het palmares van Deben Van Dam. De weg van alle vlees ging eind 2013 in première tijdens het Film Fest Gent, waar het meteen de Ace Image Factory publieksprijs won, en wist daarna ook te overtuigen in Leuven waar het zowel de juryprijs voor beste Vlaamse kortfilm als de Humo award won.

Met De weg van alle vlees benadert Van Dam een beladen onderwerp als euthanasie met een kwinkslag. Het verhaal draait rond Tibo, een rol voor Flor Decleir, die als verpleger op een palliatieve dienst werkt en vecht tegen de verveling. Op een dag vraagt een van zijn collega’s hem om een gunst. Of hij de dag wil doorbrengen met de nukkige en perverse Frans Claeskens, vertolkt door Sam Louwyck, een patiënt die euthanasie zal ondergaan.

Ook Houses With Small Windows draait rond een niet-alledaags thema. Met de film brengt de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk de realiteit van de eremoorden die jaarlijks nog steeds duizenden slachtoffers maken in beeld. De film toont het relaas van de 22-jarige Dilan die haar verboden liefde voor een man bekoopt met haar leven. Zoals de traditie het wil, moet de moord gecompenseerd worden. En zo valt er een tweede slachtoffer. Houses With Small Windows was in 2013 een European Film Award genomineerde kortfilm op Film Fest Gent en werd ook vertoond op de openingsavond van het filmfestival.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.