10 21 okt. '23

‘D’Ardennen’ trekt naar de Oscars

P1arfo573to3j14t6esv1bnaih01
31 aug. 2016

Robin Pronts ‘D’Ardennen’ die vorig jaar Film Fest Gent opende, wordt de Belgische inzending voor de Oscars. De Vlaamse thriller met Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval in de hoofdrollen dingt mee naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat maakte een uit het Belgisch filmberoep gekozen vierkoppige jury bekend.

Vorige week raakte ook al bekend dat ‘D’Ardennen’ een van de 50 speelfilms is op de shortlist voor de European Film Awards. Voor Gent ging de film vorig jaar in wereldpremière op het filmfestival van Toronto en werd inmiddels onder andere vertoond in Rotterdam, Glasgow, Cleveland en Les Arcs. De film werd aan tal van landen verkocht en komt dit najaar uit in Los Angeles en New York. De Amerikaanse remakerechten zijn verkocht en de onderhandelingen met Korea zijn bezig.

Of ‘D’Ardennen’ een plaats zal krijgen in de Belgische Oscargeschiedenis valt nog af te wachten. Het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekijkt alle ingezonden films in de categorie beste niet-Engelstalige film en daarna wordt een uit maximum negen films bestaande shortlist opgesteld. Die wordt eind december bekend gemaakt. Komt ‘D’Ardennen’ op die lijst dan is het wachten tot de effectieve nominatie. Die wordt op 24 januari 2017 bekend gemaakt. De uitreiking valt op 26 januari 2017.

Voor de producent van ‘D’Ardennen’, Bart Van Langendonck van Savage Film, komt het er nu op aan campagne te voeren. Maar daar heeft hij, als producent met de nominatie van ‘Rundskop’ van Michaël R. Roskamp, al ervaring mee. Mocht ‘D’Ardennen’ een nominatie krijgen dan mag ook Veerle Baetens opnieuw naar Hollywood. Zij was daar al toen ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen genomineerd was.

Dit jaar viert de Oscar voor beste niet-Engelstalige film zijn zestigste verjaardag. De jury die de Belgische Oscarkandidaat koos bestond dit jaar uit Juliette Duret van Bozar Cinema, regisseur Frédéric Fonteyne, scenariste Malin-Sarah Gozin en regisseuse Nathalie Basteyns. De film zelf werd gesteund door het Vlaamse Audiovisueel Fonds. Ook Screen Flanders investeerde in ‘D’Ardennen’, een film gekenmerkt door een typisch “flemish noir”.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.