09 20 okt. '24

'Close'-trio wordt lid van Oscar Academy

Openingsavond FFG2022 Close
Nieuws 04 jul. 2023
Lukas Dhont heeft twee uitnodigingen gekregen om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) de organisatie achter de Oscars. De eerste als regisseur van Close en van Girl en de tweede als scenarist van beide films. Hij zal later een keuze moeten maken tussen de twee categorieën. Coscenarist Angelo Tijssens wordt lid van de scenaristentak en monteur Alain Dessauvage mag vanaf volgend jaar meestemmen voor de Oscar voor beste montage. Het Close/Girl-trio maakt deel uit van de in totaal 398 namen die een uitnodiging voor het Oscarlidmaatschap in de bus kregen.

Met zijn allen kregen ze van Bill Kramer en Janet Lang, respectievelijk CEO en president van de Academy, te horen dat de “Academy er trots op is om deze artiesten en professionals te mogen verwelkomen. Ze vertegenwoordigen buitengewoon talent in alle filmdisciplines en hebben een essentiële impact gehad op de kunsten en wetenschappen van de film en op filmfans wereldwijd”.

Quiet Girl 4

Selectie

De selectie van de leden is gebaseerd op professionele kwalificaties, waarbij een voortdurende inzet voor vertegenwoordiging, inclusie en gelijkheid een prioriteit blijft. Zelf lidmaatschap aanvragen voor de Academy kan niet, je moet door twee leden worden voorgesteld. Wie een Oscarnominatie kreeg, wordt als een kandidaat-lid beschouwd. Zo is een flink stuk van de ploeg van All Quiet on the Western Front, dit jaar Oscarwinnaar voor de beste internationale film, lid geworden van de Academy. Close moest het begin dit jaar afleggen tegen die door Edward Berger geregisseerde film. Andere concurrenten van Lukas Dhont zoals Colm Bairéad (The Quiet Girl) en Santiago Mitre (Argentina 1985) staan ook op de nieuwe ledenlijst.

Die nieuwe ledenlijst bestaat voor 40 procent uit vrouwen, 34 procent behoort tot een ondervertegenwoordigde etnische of raciale gemeenschap en 52 procent is afkomstig uit 50 landen of gebieden buiten de Verenigde Staten. In totaal zijn er 76 Oscargenomineerden, waaronder 22 winnaars, onder de genodigden. Lukas Dhont was een van de acht kandidaat-leden die een meervoudige uitnodiging kregen.

De Hollywooderkenning voor de Close-ploeg kwam er daags nadat Lukas Dhont en Angelo Tijssens in Brussel de LUX-publieksprijs in het Europees Parlement in ontvangst namen.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?