11 22 okt. '22

Cinema Sphinx in overdrive

P18m7b6dirl323rb1jm02081qb91
23 apr. 2014

De Gentse cinefielen hoeven de komende weken niet op hun honger te blijven zitten. Cinema Sphinx pakt uit met heel wat specials in hun filmzalen. Gaande van de feitelijke release "Drift" (programma Film Fest Gent 2013) in het bijzijn van de Gentse maker Benny Vandendriessche over het 'Best of Istanbul festival' met aandacht voor de Turkse film tot een surprise-avond en een week lang aandacht voor de Spaanstalige film.

De mensen van cinema Sphinx krijgen de komende weken maar weinig rustige avonden voorgeschoteld. En daar zijn ze zelf uiteraard verre van rouwig om. Het begint op woensdag 23 april met het filmfestival 'Delicatessen' waarin de beste Vlaamse kortfilms worden vertoond. Van 20u tot 22u30 en van 22u30 tot iets na middernacht worden heel wat makers van die kortfilms verwacht voor een marathonvoorstelling. In Deel 1 zitten veel bekende namen, zowel voor als achter de camera. Verwacht straffe acteerprestaties van onder meer Wietse Tanghe, Jeroen Perceval, Robby Cleiren en Bert Haelvoet. Actrice Maaike Neuville bewijst met 'Sonnet 81' dat ze ook achter de camera talent heeft. Ze werd er op het IKL voor beloond met de 'Prijs voor Beste Debuut' én met een VAF Wildcard. Neuville is die avond ook zelf aanwezig.

Donderdag 24 april staat dan weer volledig in het teken van de feitelijke release van 'Drift', een film van de Gentse cineast Benny Vandendriessche die best wel hoge ogen wist te gooien op het afgelopen Film Fest Gent. Benny zelf komt wat meer toelichting geven bij de voorstelling van 20u.

Vrijdag 25 april start dan weer het vijfdaagse filmfestival 'The Best of Istanbul'. Turkije viert dit jaar de honderdste verjaardag van de Turkse cinema, een goede reden om de klemtoon op de betere Turkse film te leggen. Verwacht je aan de betere films van het afgelopen internationaal filmfestival van Istanbul.

Woensdag 30 april hoort de Turkse cinema plaats te ruimen voor de Zweedse en Portugese. In het kader van de taaldagen van PCVO Het Perspectief wordt de Zweedse komedie 'Vi är Bäst' en de Engels/Portugese documentaire 'Viramundo' (ook op programma Film Fest Gent 2013 - zie trailer) over de legendarische Gilberto Gill vertoond. Beide films starten om 20u en de jeugdige punkband 'London Bullet' uit Deinze mag de avond vanaf 19u30 feestelijk inspelen. Vergeet je oordopjes niet.

Op dinsdag 6 mei pakt Sphinx uit met een surprise-avond waar ook wij voorlopig het raden naar hebben.

Vanaf 7 mei start dan de vierde editie van 'CineMÁS', hét festival van de Spaanstalige film. De Cubaanse prent 'Una Noche' opent het zevendaagse festival feestelijk met een hapje, een filmpje en een drankje.

Ontdek het uitgebreide programma van deze en andere festiviteiten bij cinema Sphinx

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.