Britt Raes naar Berlinale met Luce en de rots

Luce en de rots still
Nieuws 25 jan 2022
De korte animatiefilm Luce en de rots van Britt Raes zal op de Berlinale in de competitie worden vertoond van het Generation-programma voor kinder- en jeugdfilms. Twee andere Vlaamse coproducties, Shabu en De wraak van Knor, worden eveneens in die sectie vertoond.

Luce en de rots vertelt het verhaal van een jong meisje en een gigantisch Rotswezen die, hoewel ze ogenschijnlijk niets gemeen hebben, samen hun angst voor het onbekende onder ogen leren zien. Scenario en regie zijn van Britt Raes die in 2016 met de heerlijk inventieve Catherine een internationale festivalhit scoorde. Film Fest Gent vertoonde de film in de Europese Kortfilmcompetitie en daarna werd hij wereldwijd op meer dan tweehonderd festivals vertoond, waar hij enkele tientallen prijzen oogstte. Na de wereldpremiĆØre in Berlijn zal Luce en de rots eind februari bij ons te zien zijn op het Brusselse Anima Festival. Later volgen vertoningen op de VRT en de RTBF.

Luce en de rots still 2
Luce en de rots

Shabu

Shabu van Shamira Raphaƫlla gaat over veertienjarige jongen uit Rotterdam die tijdens een joyride de auto van zijn oma in de vernieling rijdt. Hij heeft een vakantie lang de mogelijkheid om de aangerichte schade te vergoeden en maakt daarbij gebruik van zijn muzikaal talent. Shabu werd op het jongste International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) gelauwerd als beste jeugdfilm. De Vlaams-Nederlandse coproductie werd er omschreven en geloofd als een "grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden".

Shabu still
Shabu

De wraak van Knor

De wraak van Knor van Mascha Halberstad, een coproductie van A Private View meg de Generation-sectie in Berlijn openen. Als de negenjarige Babs van haar opa Tuitjes, varkentje Knor cadeau krijgt, moet ze er alles aan doen om hem van haar ouders te mogen houden. Maar dan blijken niet haar ouders de grootste bedreiging voor Knor. Opa doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens...

Eerder werd gemeld dat Kind Hearts, de documentaire van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes, eveneens deel uitmaakt van het Generation-programma.

De Berlinale heeft plaats van 10 tot 20 februari met een internationaal gedeelte van 10 tot 16 februari. Van 17 tot 20 februari krijgen de inwoners van Berlijn de kans om de festivalfilms te zien.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.