11 22 okt. '22

Belgische filmcritici bekronen twee Film Fest Gent-films

The Worst Person in the World still
Nieuws 12 jan. 2022

Twee op Film Fest Gent vertoonde filmkleppers, The Worst Person in the World en Un monde, werden zopas bekroond door de leden van de Unie van de Filmkritiek (UFK/UCC).

De Belgische filmcritici verenigd in de Unie van de Filmkritiek en de Union de la Critique de Cinéma (UFK/UCC) hebben hun jaarlijkse grote prijs toegekend aan The Worst Person in the World van Joachim Trier. Deze dynamische en attractieve film volgt de bijna dertigjarige Julie op haar hobbelig liefdespad en capteert op een frisse en herkenbare manier een stukje van onze tijdsgeest. Joachim Triers millennialromcom won de North Sea Port Publieksprijs op Film Fest Gent.

The Worst Person in the World

De filmcritici bekronen de film omdat “het een hartverwarmende, bitterzoete, sprankelende en romantische millennialkroniek is van hoog niveau. Regisseur Trier tekent op verrukkelijke wijze en gespreid over twaalf hoofdstukken, voor een verfrissende ode aan de onvolmaaktheid van het leven vol ups-and-downs, kwetsuren en verrukkingen, zekerheden en twijfels. Actrice Renate Reinsve is verbluffend als het rondfladderende hoofdpersonage en werd in Cannes vorig jaar terecht bekroond als beste actrice”.

Joachim Trier won het bij de finale stemming nipt van Jane Campion met The Power of the Dog. Andere finalisten waren Nomadland van Chloé Zhao, Dear Comrades van Andrey Konchalovskiy en de animatiefilm Josep van Aurel. Bij de toekenning van haar grote prijs kijkt de UFK vooral naar de film die het meest bijdraagt tot de verrijking en de uitstraling van de filmkunst.

un monde

Naast de grote prijs kennen de filmcritici ook de André Cavens-prijs toe aan de beste Belgische film van het afgelopen jaar. Die gaat naar Un monde van Laura Wandel. Zij zoomt in op de wrede en de beklemmende wereld van de basisschool. Un monde maakte deel uit van de competitie van de 48ste editie van Film Fest Gent en werd door ons land ingezonden voor de Oscar voor de beste internationale film. De film staat op dit ogenblik op de vijftien titels tellende shortlist voor die Oscar. Op 8 februari worden de vijf nominaties bekendgemaakt en op 27 maart 2022 worden de Oscars uitgereikt.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.