09 20 okt. '24

Millennialromcom 'The Worst Person in the World' wint North Sea Port Publieksprijs

visual site north sea port publieksprijs worst person
Nieuws 25 okt. 2021
Op maandag 25 oktober werd onze allerlaatste prijs uitgedeeld. Joachim Triers verbluffende romantische komedie The Worst Person in the World wist het Gentse publiek te overtuigen en kwam uit de bus als de winnaar van de North Sea Port Publieksprijs.

De jury’s hadden hun winnaars al bekendgemaakt, maar bij Film Fest Gent heeft ook het publiek een belangrijke prijs uit te delen. Tot en met zondagavond kon elke bezoeker van het festival zijn stem uitbrengen voor de North Sea Port Publieksprijs. Gedurende twee weken was het een nek-aan-nekrace tussen verschillende films die de harten van het publiek wisten te veroveren, maar het was het Noorse The Worst Person in the World die uiteindelijk de definitieve nummer 1-positie pakte met een gemiddelde score van 4.65 op 5. De bitterzoete romantische komedie krijgt de North Sea Port Publieksprijs, goed voor een distributiepremie van € 5.000 voor de Belgische distributeur (Cinéart), samen met een mediacampagne ter waarde van € 12.500.

The Worst Person in the World

The Worst Person in the World (Verdens verste menneske) is de nieuwste film van de Noorse regisseur Joachim Trier en de afsluiter van zijn zogenoemde Oslo Trilogy (Reprise, Oslo, August 31st). Aangevoerd door de getalenteerde actrice Renate Reinsve kijkt de filmmaker in deze rake romcom naar de onzekerheden en de extases van een millennial in de Noorse hoofdstad. Reinsve kruipt in de huid van een herkenbare twintiger die nog altijd niet goed weet wat ze met haar leven wil. Ze worstelt met de verwachtingspatronen, zowel professioneel als privé. Mannen komen. Mannen gaan. Is ze daarom the worst person in the world? Opgedeeld in twaalf hoofdstukken en doorspekt met onvergetelijke scènes blijkt The Worst Person in the World niet zozeer een doorsnee romcom, maar veeleer een weemoedige ode aan de onvolmaaktheid van het leven, met zijn ups en downs, met zijn zekerheden en twijfels.

Hoofdrolspeelster Renate Reinsve won de prijs voor beste actrice op het voorbije filmfestival van Cannes en was in Gent aanwezig om de film voor te stellen. “De film is een zegen voor de millennialgeneratie en eigenlijk voor iedereen, omdat hij valabele en herkenbare problemen toont. Je kunt erkenning vinden. Zelf heb ik daar ook baat bij gehad. Ik voelde me sterk verbonden met het personage. Ze is tegelijk alleen en verdrietig, maar ook gelukkig en levendig. Ze worstelt met zichzelf, maar is ook enorm zeker van enkele zaken”, aldus de actrice vorige week in een interview en tijdens de Q&A na de vertoning op Film Fest Gent.

The Worst Person in the World is de vierde film van de Noorse regisseur Joachim Trier die geselecteerd was voor Film Fest Gent en - na Thelma - de tweede die in de Officiële Competitie zat.

Cinéart brengt The Worst Person in the World op 17 november in de zalen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?