09 20 okt. '24

Bekijk de nieuwste François Ozon in avant-première tijdens FFG On Tour

Tout sest bien passe
Nieuws 01 sep. 2021
We zetten ons filmnajaar in met Tout s’est bien passé, de jongste telg van de Franse regisseur François Ozon. Terwijl de voorbereidingen voor de 48ste editie in volle gang zijn, wordt zo ook onze jaarwerking weer opgestart. Het officiële startschot wordt gegeven op dinsdag 21 september met de eerste Film Fest Gent On Tour-vertoning in verschillende cinema’s in Vlaanderen en Brussel.

François Ozon schakelt na zijn queer zomermelodrama Eté 85 over op een zwaarder en ethisch complexer thema: euthanasie. Na een hartinfarct blijft de eens zo levenslustige 85-jarige André (André Dussollier) half verlamd achter. Zijn dochters haasten zich naar het ziekenhuis en slagen erin zichzelf nog even voor te liegen dat hun koppige vader wel zal herstellen. Enkele tripjes naar de intensievezorgafdeling later, blijkt dat helaas niet het geval. André vraagt zijn dochter Emmanuèle (een ontwapenende Sophie Marceau) om hem te helpen met sterven. Aan sentimentaliteit laat de rascineast zich echter niet vangen en ook euthanasie als hot topic laat hem koud. Tout s’est bien passé is een eerlijk, pragmatisch portret van een familie in crisis, en haalt zijn kracht uit de bescheiden maar buitengewone acteerprestaties van Marceau en Dussollier.

Tout sest bien passe 2 scaled

De productieve Ozon brengt met Tout s’est bien passé ook hulde aan zijn in 2017 overleden collega Emmanuèle Bernheim, met wie hij samen het scenario schreef voor onder meer ‘Swimming Pool’ (2003) en ‘5x2’ (2004). In haar gelijknamige memoires beschrijft Bernheim het aangrijpende levenseinde van haar vader, André. Tout s’est bien passé werd lovend onthaald in de officiële competitie van het filmfestival van Cannes deze zomer.

Patrick Duynslaegher portret
"'Tout s’est bien passé': een Ozon grand cru! Ozon is gewoon niet te stoppen: 20 lange films in ongeveer 20 jaar en altijd van behoorlijke tot grote kwaliteit. Wie doet het hem na? In dit drama over een dochter die haar 85-jaar oude, ten dele verlamde vader moet helpen uit het leven te stappen, raakt Ozon de grote thema’s des levens aan - ziekte, aftakeling, dood, rouw, verlies, onverwerkt verleden en familiale trauma’s - maar doet dit zonder zwaarmoedigheid en zelfs met een onverwachte lichtheid, de onmisbare zwarte humor en het nodige Frans venijn. Met voormalig tieneridool en 'La Boum'-ster Sophie Marceau in de rol van haar leven."
Patrick Duynslaegher filmkenner

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?