10 21 okt. '23

10 dingen die je nog niet wist over Ryuichi Sakamoto

P1akni0fis11nakoq134ottt6f21
08 jun. 2016

Tijdens het Gala van de World Soundtrack Awards op 19 oktober zal Ryuichi Sakamoto de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Film Fest Gent viert dit ook met de release van een uniek album. Voor wie Sakamoto nog niet kent, hebben wij tien weetjes die je ongetwijfeld fan maken van de Japanse musicus!

1. Voor hij filmcomponist werd, was hij al een Japanse popster
In 1983 waagde Ryuichi Sakamoto zich voor de eerste keer aan filmmuziek voor “Merry Christmas, Mr. Lawrence” van Japanse regisseur Nagisa Oshima. Dit leverde hem meteen een BAFTA Award op en 5 jaar later zal hij een Oscar voor beste score winnen voor Bernardo Bertolucci’s ‘The Last Emperor’. Voor hij voor films begon te componeren, was Sakamoto al een klinkende naam in de Japanse elektronische muziekscene. Met muziek groep Yellow Magic Orchestra scoorde hij verschillende wereldhits die een blijvende invloed hadden op genres als synthpop, techno en house. Als soloartiest bracht hij de albums ‘Thousand Knives’ en ‘B-2 Unit’ uit.

2. Hij maakte zijn acteerdebuut naast David Bowie
“Merry Christmas, Mr. Lawrence” was niet alleen Ryuichi’s Sakamoto’s start als filmcomponist maar ook zijn acteerdebuut. Sakamoto vertolkte een van de hoofdrollen naast David Bowie. In de film, die zich afspeelt in een Japans kamp voor krijgsgevangenen, zetten beide muzikanten een overtuigende acteerprestatie neer. In hun vertolking van soldaten tussen wie een seksuele spanning heerst, zijn de twee excentriekelingen aan elkaar gewaagd.
Klik hier om hem te horen praten over zijn eerste ervaringen als acteur en filmcomponist

3. Hij begon al te componeren toen hij 11 jaar was
De jonge Ryuichi ging als kleuter naar de pianoles en is er nooit mee gestopt. Geïnspireerd door de platencollectie van een nonkel begon hij al op 3 of 4 jarige leeftijd te spelen en te luisteren naar muziek. De eerste componist waardoor hij gebeten werd was Bach. Hij had meteen aandacht voor de manier waarop de muziek werd geschreven en het duurde dan ook niet lang voor hij zelf begon te componeren

4. Zijn inspiraties zijn zowel Claude Débussy en Bach als Kraftwerk
Zijn klassieke scholing heeft Sakamoto’s muziek sterk beïnvloed maar hem vastpinnen op één genre is onmogelijk. In de jaren ’70 gebruikte hij zijn virtuositeit om unieke elektronische muziek te maken met band Yellow Magic Orchestra en later als solo artiest. Uitgekeken op het 12 tonen systeem van westerse muziek, verschoof hij zijn aandacht naar wereld- en etnische muziek. Met de hulp van synthesizers ging hij op zoek naar een nieuw geluid. Hij wilde Japanse muziek creëren met een eigen identiteit. In 1970 leerde Sakamoto Kraftwerk kennen. Hun theoretische, geconcentreerde en simpele aanpak raakte bij Sakamoto meteen de juiste snaar. Omdat ze een imiteren van de Duitse stijl van Kraftwerk wilden vermijden, maakte YMO een melodieuzere en levendigere versie van de ‘robot’ pop van Kraftwerk.

5. Hij verscheen in een videoclip van Madonna.
Ryuichi Sakamoto blijft verrassen en is ook in de westerse popwereld geen onbekende. In 1993 verscheen hij in de videoclip ‘Rain’ van Madonna. De clip won prijzen voor beste artistieke regie en cinematografie op de MTV Video Music Awards. Onder regie van Mark Romanek werden de beelden volledig in zwart-wit vastgelegd en later handmatig ingekleurd. In de video zien we Madonna op een filmset geleid door Sakamoto. De set bevindt zich in Tokyo en het filmproces wordt strak in beeld gebracht met een crew en regisserende Sakomoto die zich rond Madonna bewegen.

6. Hij is politiek activist
Na de ramp in Fukushima maakte Ryuichi Sakamoto samen met andere grote namen zoals romanschrijver Oe Kenzaburo deel uit van een groot protest in Yoyogi Park in Tokyo. Hij sprak de 170 000 demonstranten toe:
“Het is maar elektriciteit, bij wijze van spreken. Waarom zouden we leven in gevaar brengen, gewoon voor elektriciteit? … Ik hoop dat het tegen 2050 compleet alledaags zal zijn dat elk huishouden, elk kantoor in zijn eigen elektriciteit zal voorzien”.
Hij eindigde zijn speech met “Stil blijven na Fukushima is barbaars”.

7. Hij overwon longkanker
In 2014 kreeg Sakamoto te horen dat hij aan longkanker leed. Ondanks het annuleren van al zijn projecten kon hij de kans om voor Innaritu’s ‘The Revenant’ te componeren niet laten liggen. Het was dan ook een van de eerste projecten die hij na behandeling opstartte.

8. Hij heeft een brillencollectie ten voordele van goed doel moreTrees
moreTrees is een organisatie die over heel de wereld meer bomen plant om zo het uitsterven van natuurlijke bronnen tegen te gaan. 3 monturen werden in samenwerking met Sakamoto ontworpen, op milieuvriendelijke wijze gemaakt uit Japans cederhout en ‘bio plastic’.

9. Dochter, Miu Sakamoto, is eveneens succesvol artiest
Miu Sakamoto is een popzangeres wiens stijl omschreven wordt als j-pop (kenmerkende japanse popmuziek) maar dan met meer complexiteit. Haar vader heeft een sterke hand in haar muzikale arrangementen gezien de twee nauw samenwerken.

10. Film Fest Gent zal een album uitbrengen dat voor de eerste keer Sakamoto’s volledig oeuvre in film en tv weergeeft
Veel van zijn film en tv werk werd al uitgebracht op afzonderlijke cd’s. Maar nog nooit was er een album dat zijn beste werk uit dit oeuvre verzamelde. Film Fest Gent zal een cd uitbrengen met een collectie van zijn bijzonderste werk in film en televisie in unieke uitvoering door Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé.
De cd wordt mogelijk gemaakt door crowdfunding. We behaalden al 33% van ons budget. Je bijdrage leveren kan hier. Steungevers nemen de cd en nog vele andere voordelen mee naar huis!

Bringing R. Sakamoto's film music to your ears!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.