09 20 okt. '24
Bc058369 c291 4a51 9dfa ed1204fa8b81

Vitaliy Manskiy

Zamri, umri, voskresni! (Freeze Die Come To Life)

105' - 1990 - Drama - Taal: Russisch, Japans
Regisseur: Vitaliy Manskiy Componist: Sergei Banevich Met: Dinara Drukarova, Pavel Nazarov, Elena Popova

Deze mooie film vertelt het verhaal van de liefde tussen twee adolescenten, Valerka en Galia. Zij zijn opgegroeid in de sfeer van kort na de oorlog, tussen wachtto­rens en barakken waarin mensen samen­zitten. Het mijnstadje heet Soetsjan en we zitten in het uiterste oosten van de Sovjetunie, waar Japanse krijgsgevan­genen en andere 'vijanden van het volk' opgesloten zitten. Het is een grauwe sfeer, vol vijandschap en geweld, waarin de zwarte markt hand in hand gaat met de vlooienmarkt en waarin het leven allesbehalve riant is. Kanevski's debuutfilm is autobiografisch. "Ik heb deze film met veel liefde gemaakt, en trouw aan de waarheid," zegt hij.

"Want hoewel het leven somber was - vreemd genoeg heb je er als kind alleen maar goede herinneringen van. Kinderen beseffen niet wat er precies gebeurt, wat opsluiting in een kamp precies inhoudt. Zij ondergaan het milieu ook op een andere manier dan volwassenen. Maar op een of andere moeilijk omschrijfbare manier begrijpen zij toch alles. Ik heb Blijf stil, sterf en verrijs gemaakt als was het een monument van de kindertijd."

Het heeft Kanevski veel moeite gekost deze film te maken. Om te beginnen bracht hij zelf 8 jaar door in de cel en alleen dank zij de toenemende liberalisering kon hij zijn scenario bij Lenfilm indienen.

Image gallery

Bc058369 c291 4a51 9dfa ed1204fa8b81
3adb7fcc e456 443d 8e06 7d0293526150

Generiek

Regisseur

Vitaliy Manskiy

Componist

Sergei Banevich

Met

Dinara Drukarova, Pavel Nazarov, Elena Popova

Scenario

Vitaliy Manskiy

Cinematograaf

Vladimir Brylyakov

Monteur

Galina Kornilova

Meer informatie

Taal

Russisch, Japans

Productielanden

Sovjet Unie

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?