E83ec61d f0ce 47e0 b290 1290a2f9970b

Hsiao-Hsien Hou

Xi Meng Ren Sheng (The Puppetmaster)

Regisseur Hsiao-Hsien Hou Componist Chenming-chang Met Lin Chung, Kuei-Chung Cheng, Choju Wei, Tsai Chen-Nan, Langli-Yen
142' - 1993 - Oorlog, Drama, Biografie - Taal: Mandarijn, Japans
Wie City of Sadness heeft gezien zal ver­trouwd zijn met de oude poppenspeler Li Tien Lu. Hou raakte zo gefascineerd door deze opmerkelijke man (wiens beheersing van het marionettenspel hem het predi­kaat 'Taïwans nationale schat' opleverde) dat hij er een hele film aan wijdt.
The Puppetmaster is gebaseerd op Lu's autobiografie en wil een reflectie zijn over de complexe aard van het leven in en de culturele identiteit van China onder Japanse bezetting.
Li was 9 toen hij assistent werd van zijn vader en op 22-jarige leeftijd bezat hij reeds een eigen gezelschap. Toen in 1937 de Chinees-Japanse oorlog uitbrak werd het Chinese theater in Taiwan verboden en Li werd dan maar rondreizend variété­artiest. Vier jaar later werd hij gedwongen te werken voor een propagandagroep van de vijand. Op de dag dat Japan werd verslagen in 1945, brak malaria uit en hoewel Li zijn naaste familie verloor -en haast zijn eigen leven-, bleef hij toch dapper verder optreden. Li, die nu 84 is, vertelt zelf zijn levensverhaal. "Mijn handen hebben het leven geschonken aan mijn poppenfiguren", zegt hij. "Ik heb hen geschapen en het drama van hun lotsbestemmingen geregisseerd, alsof ik zelf God was. Maar de werkelijkheid is dat wanneer iemand boven mij aan de touwtjes trekt ook ik slechts een pop ben. Mijn leven is zowel een drama als een droom geweest".

Image gallery

Bcaaa5bd b0cf 4fe1 9203 0772828c2ba5
E83ec61d f0ce 47e0 b290 1290a2f9970b

Generiek

Regisseur

Hsiao-Hsien Hou

Componist

Chenming-chang

Met

Lin Chung, Kuei-Chung Cheng, Choju Wei, Tsai Chen-Nan, Langli-Yen

Scenario

T'ien-wen Chu, Nien-Jen Wu

Cinematograaf

Lee Pin-Beng

Monteur

Liao Ching-Sung

Producent

Hua-Fu Chang, Hwa-Kun Chang

Meer informatie

Taal

Mandarijn, Japans

Productielanden

Taiwan

Scenario gebaseerd op

Li Tian-lu

Jaar

1993