09 20 okt. '24
7cbb81c0 b90d 43b1 b248 33dcce5b456c

Silvio Narizzano

Why Shoot the Teacher?

Editie 1978
100' - 1977 - Drama, Komedie - Taal: Engels
Regisseur: Silvio Narizzano Componist: Ricky Hyslop Met: Bud Cort, Samantha Eggar, Chris Wiggins

Deze film was ondanks de reputatie van de regisseur (GEORGY GIRL) en de aanwezigheid van de akteurs Bud Gort en Samantha Eggar toch een van de grote en weinige verrassingen van het jongste Festival van Cannes. Het betreft hier de dolkomische belevenissen van een onderwijzer die naar het uiterste en koudste hoekje van Canada gezonden wordt om aldaar godsdienst, wiskunde en taalkunde bij te brengen aan de plaatselijke inboorlingen. Het komische van de film is echter niet zozeer het gegeven zelf, alhoewel dit hier en daar de allures van THE GOLD RUSH heeft, maar veeleer de hoofdakteur, die iedereen zich zal herinneren als de op zelfmoord beluste zonderling uit HAROLD AND MAUDE. Wat de zwarte humor betreft, sluit dit pareltje trouwens zeer goed aan bij HAROLD AND MAUDE, met dit verschil echter dat de achtergrond heel wat minder luxueus is integendeel ... (folder filmgebeuren)

In deze film maken we de lotgevallen mee van een jonge onderwijzer die benoemd wordt in het verre en barre Westen van Canada. Het speelt zich af in het begin van de jaren dertig. De film, in tegenstelling tot wat men op het eerste gezicht zou denken is niet zoveelste versie van de leraar die gekonfronteerd wordt met ondankbare leerlingen. De ondankbaarheid krijgt hij echter in voldoende mate. Het betreft hier vooral een humoristische kijk op de armtierigheid en achterlijkheid van de Amerikaanse geïndustrialiseerde samenleving, waar er feitelijk nog veel gebieden nog aan kolonizatie toe zijn.

De film biedt ook de gelegenheid een kijkje te nemen om de mikrogemeenschap van een ver afgelegen Canadees nederzetting. Deze situatie doet een klein beetje denken aan het dorpje in THE LAST PICTURE SHOW, alhoewel er hier alles behalve van nostalgie, sprake is. Maar de realistische weergave van het achterlijke, het psychologisch gevoel van geizoleerd zijn, het afgegrendeld zijn van de tijd en de beschaving komt hier prachtig over. Het meest verrassende van de film is echter de verschijning van Bud Cort. Deze jonge akteur weet prachtige gestalte te geven aan de pechhebbende beginneling-onderwijzer en zijn mimiek en spel zijn zeker geen herhaling van zijn onvergetelijke rol uit HAROLD AND MAUDE, waar hij de zonderlinge en op zelfmoord beluste fils-à-papa speelde. Kortom, een fraaie, amuzerende en tevens menselijke bioskoopfilm van het betere niveau, en wat zijn Canadese afkomst betreft zeker een verrassende en veelbelovende onderneming.

Image gallery

7cbb81c0 b90d 43b1 b248 33dcce5b456c
2456ef95 dc8e 4d21 bb5b e0488c8dca69

Generiek

Regisseur

Silvio Narizzano

Componist

Ricky Hyslop

Met

Bud Cort, Samantha Eggar, Chris Wiggins

Scenario

James Defelice

Cinematograaf

Marc Champion

Monteur

Stan Cole

Producent

Lawrence Hertzog

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Canada

Scenario gebaseerd op

"Why Shoot the Teacher" (Max Braithwaite"

Jaar

1977

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?