08 19 okt. '24
378be211 bf6b 485d b67d 0a8f87842089

Samuel Fuller

White Dog (White dog)

Editie 1987
90' - 1982 - Drama, Horror - Taal: Engels
Regisseur: Samuel Fuller Componist: Ennio Morricone Met: Kristy McNichol, Christa Lang, Vernon Weddle

Oppervlakig bekeken wordt in Samuel Fuller 's White Dog een probleem aanges­neden door een sociaal voelend regisseur, die ons zijn boodschap brengt als een toonbeeld van eenvoud. Het verhaal van de film is oorspronkelijk afkomstig uit een kort artikel van Romain Gary in Life Magazine, over een hond die door zijn racistische eigenaar werd gedresseerd in het aanvallen en doden van n-woord (red.). Later gebruikte Romain Gary de titel en de daarin schuilende woordspeling voor een biografie van zijn vrouw Jean Seberg, die volgens hem geëxploiteerd werd door de Black Power-beweging aan het einde van de jaren zestig.

De grote witte Duitse herder wordt door een opkomende actrice (Kristy McNichol) geadopteerd, nadat ze hem met haar auto heeft aangereden. Als de hond een indringer op de vlucht jaagt denkt ze in hem een trouwe vriend te hebben, maar na de aanval op een zwarte collega tijdens de opname voor een reclamefilm rijst de twijfel. Het heeft er zelfs alle schijn van dat hij lijdt aan een Jekyll and Hyde syndroom, want de lieve, aanhankelijke kameraard komt ‘s nachts na zijn omzwervingen druipend van het bloed thuis. Later zal blijken dat de hond in zijn nog onschuldige jaren werd afgericht en zo tot instrument werd van het kwaad in de mens. Een zwarte trainer moet uiteindelijk proberen de witte hond opnieuw op te voeden . (NRC Handelsblad)

Image gallery

4103566e f05f 4a8c ae22 ef06881cfd39
378be211 bf6b 485d b67d 0a8f87842089

Generiek

Regisseur

Samuel Fuller

Componist

Ennio Morricone

Met

Kristy McNichol, Christa Lang, Vernon Weddle

Scenario

Samuel Fuller, Romain Gary, Curtis Hanson

Cinematograaf

Bruce Surtees

Monteur

Bernard Gribble

Producent

Jon Davison

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?