2cb6c208 bda7 4d0c b7ea 7ec40e263553

Robert Wise, Jerome Robbins

West Side Story

Regisseur Robert Wise, Jerome Robbins Componist Leonard Bernstein Met Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno, George Chakiris, Simon Oakland, Bill Bramley
Editie 1993
153' - 1961 - Misdaad, Drama, Muziek/Musical - Taal: Spaans, Engels
West Side Story blijft één van de popu­lairste toneel- èn filmmusicals. De jeugd van de jaren '60 voelde er zich sterk door aangesproken, maar ook het publiek van vandaag blijft warm lopen voor zowel de opzwepende als de meer sentimentele momenten. De film moet het vooral hebben van de choreografie van Jerome Robbins -een spektakulaire combinatie van ballet, acrobatiek en jazz. En de muziek van Bernstein op tekst van Stephen Sondheirn is inmiddels tot de klassieken gaan behoren.
Jerome Robbins, verantwoordelijk voor het concept van de toneelversie, regis­seerde en choreografeerde de zang- en dansscènes; Robert Wise nam de niet­ muzikale sequensen voor zijn rekening. De film sleepte destijds 10 Oscars in de wacht.
Voor wie het verhaaltje nog niet mocht kennen: West Side Story speelt zich af onder twee rivaliserende jeugdbenden in de Bronx: de blanke Jets en de Puertori­caanse Sharks. De Jets worden geleid door Bernardo, vriend van de onstuimige Anita; de Jets volgen Riff. Tussen deze twee vuren staan Bernardo' s zuster Maria, die net uit Puerto Rico is aangekomen, en Tony, een lid van de Jets en Riffs beste vriend. Ondanks de haat tussen hun vrienden en kennissen worden Tony en Maria verliefd, maar de romance is bestemd om tragisch te eindigen (het libretto is, zoals men weet, gebaseerd op Romeo en Julia).

Image gallery

2cb6c208 bda7 4d0c b7ea 7ec40e263553
C480b516 62ee 4b52 bde1 c6ca50e05c73

Generiek

Regisseur

Robert Wise, Jerome Robbins

Componist

Leonard Bernstein

Met

Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno, George Chakiris, Simon Oakland, Bill Bramley

Scenario

Ernest Lehman

Cinematograaf

Daniel Frapp

Monteur

Thomas Stanford

Producent

Saul Chaplin

Meer informatie

Taal

Spaans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"West Side Story" (Arthur Laurents)

Jaar

1961