09 20 okt. '24
E7719671 5bb3 44c2 8cf5 74c3ce220b04

Tony Palmer

Wagner

Editie 1988
300' - 1983 - Drama, Biografie - Taal: Engels
Regisseur: Tony Palmer Componist: Richard Wagner Met: Richard Burton, Vanessa Redgrave, Miguel Herz-Kestranek
Richard Wagner (1813-1883) is een van de meest omstreden figuren uit de muziekgeschiedenis. Zijn opera's zijn in velerlei opzichten de grootste die ooit gemaakt werden, zijn leven was van een weinig geziene turbulentie: steeds op de dool, steeds zonder geld, gehaat en vereerd tegelijk, een oplichter en een groot kunstenaar, een revolutionair en een verdacht politicus, een romanticus en een berekend intrigant, een rokkenjager en een hartstochtelijke minnaar. Steeds gedreven door een bezetenheid die slechts weinigen voor (en na) hem hadden, op zoek naar nieuwe grenzen: zijn opera werd muziektheater, een 'Gesamtkunstwerk' en het klinkt misschien gekker dan het is: vandaag zou hij misschien kolossale films gemaakt hebben. Honderd jaar na zijn dood heeft Tony Palmer het in zijn plaats gedaan: een film van maar liefst negen uur (het Filmgebeuren 'beperkt' zich tot de 5-uren versie), opgenomen doorheen zeven maanden zowat overal in Europa, met een generiek om van te duizelen: fotografie: Vittorio 'Last Emperor' Storaro, hoofdrollen: Richard Burton, Vanessa Redgrave, de drie 'éminences grises' van de Britse cinema voor het eerst samen in één film: Sr Ralph Richardson, Sr. Laurence Olivier, Sr. John Gielgud , componist Sr William Walton, Wagner-zangeres Gwyneth Jones , Marthe Keiler , Lisa Kreuzer en Franco Nero. De muziek wordt uitgevoerd door Sr Georg Szolti.Dolby-Stereo op 35mm widescreen: talloze critici waren het erover eens dat Wagner visueel een van de meest indrukwekkende films aller tijden is. De inhoud van deze film werd op gemengde gevoelens onthaald: net zoals zijn film over Haendel (met Trevor Howard) en over Sjostakovitsj - Testimony (zie elders), benadert Palmer zijn hoofdfiguur met een grote mate van vrijheid. Palmers Wagner is niet zo'n sympathieke figuur: Palmer benadrukt de 'moeilijke' kanten van Wagners persoonlijkheid. De vrouwen zijn erg ondergeschikt en ook de secundaire personages blijven in zijn schaduw. Maar daartegenover staat dan weer het imposante fresco van het 19e-eeuwse Midden-Europa, de decors, de kostuums, de locaties en natuurlijk: de muziek.
Wagner was een van de grootste onafhankelijke filmprojekten die ooit opgezet werden. Commercieel was hij geen sukses: de duur van deze film was immers omzeggens 'prohibitief' voor de bioskoop en het formaat dan weer te groot voor de televisie. (wp)

Image gallery

E7719671 5bb3 44c2 8cf5 74c3ce220b04
521a006c c098 4c9f 92a4 d443d656bd3b

Generiek

Regisseur

Tony Palmer

Componist

Richard Wagner

Met

Richard Burton, Vanessa Redgrave, Miguel Herz-Kestranek

Cinematograaf

Vittorio Storaro

Monteur

Graham Bunn

Producent

Alan Wright

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Hongarije, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?